Chirurgia refractiva si modele de operatii cu laser la ochi

Descriere

Chirurgia refractiva defineste metodele chirurgicale prin care sunt corectate deficiente de vedere precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul.

Cu ajutorul chirurgiei refractive este eliminata dependenta pacientului (care sufera de miopie, hipermetropie sau astigmatism) de ochelari sau lentile de contact.

Tipurile de chirurgie refractiva

Metodele chirurgicale prin care se realizeaza corectia deficientelor de vedere se adreseaza celor doua lentile ale ochiului: corneea si cristalinul.

Deficientele de vedere pot fi corectate fie prin remodelarea corneei –  chirurgie refractiva la nivel cornean, fie prin chirurgia cristalinului in scop refractiv – implantarea unor dispozitive medicale, implante fakice in camera anterioara a ochiului sau inlocuirea cristalinului natural cu un cristalin artificial.

Metodele de operatii cu laser

Sunt metode prin care se modeleaza curbura corneei cu ajutorul unui laser cu excimer (un laser ce produce energie in spectrul ultraviolet, emitand impulsuri concentrate, focalizate uniform ce nu patrund sub cornee).

Metodele se diferentiaza prin abordarea diferita asupra epiteliului cornean :

PRK, Photorefractive Keratectomy – indeparteaza partea anterioara a corneei (epiteliul) mecanic, se remodeleaza curvatura corneei, iar in final se plaseaza o lentila de contact. Aceasta lentila de contact trebuie mentinuta pe o perioada de 3–5 zile dupa operatie. Procedeul PRK face ca recuperarea vizuala a ochiului operat sa fie de o durata mai indelungata (1–3 luni).

LASEK, Laser Assisted Sub-Epithelial Keratomileusis (LASEK) este indepartarea/ridicarea epiteliului cu o solutie alcoolica, ablatia laser apoi punerea la loc a epiteliului si in final lentila de contact.

LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) o metoda prin care se realizeaza un capacel (flap) la nivelul corneei care ramane solidarizat in  partea superioara pintr-o hinge, apoi acesta este ridicat, se realizeaza ablatia la nivel stromal, se pune la loc flapul si operatia s-a terminat.

 

Etapele metodei ILASIK

ILASIK este o metoda in care flapul nu este realizat printr-o metoda mecanica (asa cum se obisnuieste in operatiile care folosesc microkeratomul), ci cu ajutorul unui laser in femtosecunde TEHNOLOGIA INTRALASE. Este o metoda de interventie de tip LASIK, combinand Tehnologia Intralase cu cea Advanced CustomVue.

ILASIK este rezultatul dezvoltariu tehnologice din ultimii 10 ani,  cea mai noua si avansata metoda aparuta in domeniul interventiilor cu LASER.

Etapele metodei ILASIK:

Pasul 1: masurarea dinamicii vederii personale (masura wavefront)

Primul pas in vederea aplicarii ILASIK este de a determina caracteristicele vederii personale ca rezultat al unor teste care folosesc tehnologia Wavescan. Sistemul Wavescan realizeaza diagrama tridimensionala a defectelor vizuale ale pacientului.

Fiecare ochi este diferit de la un pacient la altul, fiind specific ca si amprentele digitale. De aceea, fiecare interventie cu laser va fi planificata in mod special, specific/potrivit cu ochii si persoana respectiva. Cele mai spectaculoase rezultate se obtin folosind acest mod de abordare.

Pasul 2: crearea flapului cu Intralase

In aplicarea ILASIK, este folosita tehnologia numita INTRALASE. Pentru metoda INTRALASE, procesul de creare a FLAP la partea transparenta a ochiului (asemenea cadranului unui ceas) este realizata de un laserul in femtosecunde. Aceasta permite o precizie foarte mare si posibilitatea realizarii unui flap subtire de 90-100 microni. Astfel restul corneei ramase poate fi ablat pentru scadea o dioptrie mai mare.

Pasul 3: tratament laser personalizat

Datorita realizarii profilului vizual in primul pas prin programul de investigatii cu Wavescan acum vederea pacientului poate fi corectata prin Advanced CustomVue. Ablatia stromei corneene este facuta cu un laser cu excimer ca ultim pas, corectia fiind precisa si individualizata conform profilului vizual memorat in calculator.

Ce indicatii si contraindicatii are ilasik?

Indicatiile:
– Persoanele care poarta ochelari sau lentile de contact si au varsta peste 18 ani.
– Pacienti miopi, hipermetropi, astigmati.

Miopi pana in -9d, hipermetropia pana in +6d, astigmatism pana in 4d.

Depinde foarte mult de investigatiile care sunt necesare. Ele dau datele despre arhitectonica corneei, grosimea corneei, histerezis cornean.
– Persoanele a caror defecte ale ochilor nu s-au modificat cel putin un an.
– Persoanele care nu sunt gravide sau in perioada de alaptare.

Contraindicatiile:
– Persoanele cu diabet.
– Pacienti cu boli de colagen, boli autoimune, imunodeficiente.

– Persoanele care nu au boli de ochi, ca ex: herpes simplex sau herpes zoster in antecedente, alergii severe, keratoconus sau tensiune oculara.
– Persoanele care sunt gravide sau in perioada de alaptare.

Cu tehnologia INTRALASE se pot face si alte tipuri de operatii precum  tunele intracorneene pentru implantarea inelelor corneene pt keratoconus, cxl, keratoplastie lamelara.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Mihaela Simion
Dna. Doctor Mihaela Simion este medic primar oftalomlog la West Eye Hospital cu experienta in chirurgia refractiva si chirurgia keratoconusului. Este membra  in cadrul mai multor asociatii profesionale (Societatea Romana de Oftalmologie, Societatea Romana de Glaucom, Societatea Europeana de Cataracta ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Shiseido Spa, o destinație specială pentru relaxare și îngrijire