Laptele de măgăriţă – un nou trend în nutriţie?

Laptele de măgăriţă, recunoscut pentru calităţile sale terapeutice, se consumă numai proaspăt, pentru că prin fierbere îşi pierde proprietăţile.
  • Publicat:
Laptele de măgăriţă – un nou trend în nutriţie?

O companie elveţiană Eurolactis a anunţat recent că va lansa pe pieţele din Europa, Statele Unite ale Americii, Asia şi Australia un nou tip de lapte, cel de măgăriţă. Mai mult, compania nu intenţionează să se oprească aici – va lansa şi un tip de ciocolată de lux, special creată de un maestru ciocolatier din Elveţia.

Laptele de măgăriţă, recunoscut pentru calităţile sale terapeutice, se consumă numai proaspăt, pentru că prin fierbere îşi pierde proprietăţile. Iată câteva lucruri interesante despre această nouă delicatesă.

Se foloseşte din Antichitate

Există surse care arată că însuşi Hipocrate, considerat părintele medicine, lăuda beneficiile laptelui de margariţă. Mai mult, se pare că laptele de măgăriţă era foarte popular şi în Roma Antică şi folosit pentru propietăţile medicinale în Franţa până în secolul XX. Altfel spus, consumul laptelui de măgăriţă nu este, cu siguranţă, fără precedent.

Laptele de măgăriţă – beneficii pentru sănătate

În comparaţie cu alte tipuri de lapte, se pare laptele de măgăriţă este cel mai apropiat la gust şi compoziţie cu laptele matern, pe baza nivelului pH-ului şi a profilului nutriţional.

Laptele de măgăriţă  este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E. Este un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conţine mai puţine grăsimi decât laptele de vacă şi un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6 şi care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Laptele de măgăriţă nu conţine bacterii, ce a ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat. Substanţele naturale din laptele de măgăriţă poate creşte imunitatea şi pot fi de ajutor pentru persoanele cu afecţiuni precum astmul, eczema sau psoriazisul. Acest lapte este recomandat copiilor, deoarece prin conţinutul bogat în calciu protejează copii de infecţiile gastrointestinale.

Studiile ştiinţifice confirmă beneficiile laptelui de măgăriţă

Un studiu publicat chiar anul acesta în revista medicală Current Pharmaceutical Design susţine că laptele de măgăriţă ar putea preveni întărirea arterelor, datorită propietăţilor sale de a dilata vasele de sânge. Un alt studiu publicat în Journal of Food Science, consideră lapte de măgăriţă un aliment – medicament datorită valorii nutriţionale şi propietăţilor terapeutice. După testarea produsului, cercetătorii au ajuns la concluzia că deşi laptele de măgăriţă conţine un o cantitate mare de lactoză, în momentul în care fermenteză şi se transformă în iaurt poate fi o opţiune foarte bună pentru persoanele intolerante la lactoză.

Are deja mulţi fani

Deşi poate părea neobişnuit pentru cei mai mulţi dintre noi, adevărul este că sunt mulţi oameni care se bucură de beneficiile laptelui de măgăriţă.
De exemplu, în 2011 BBC a raportat că mai mult de 50% din laptele de măgăriţă produs la o fermă de lângă Bologna este vândut unităţilor pediatrice, pentru copiii care nu pot consuma lapte de vacă. Există şi multe persoane care apreciază faptul că nu are miros şi că textura acestuia seamănă că laptele de vacă fără grăsimi.

Laptele de măgăriţă se comercializează chiar şi în România! În condiţiile în care mulţi fermierii români se plâng de preţul mic al laptelui, un fermier din Huedin, judeţul Cluj, vinde lapte de măgăriţă cu 100 de lei litru.

“Laptele poate fi muls numai şase luni pe an, după ce vine puiul pe lume şi numai dacă puiul stă în preajmă. Avem persoane care au cumpărat iniţial 2 litri după care au revenit cu o comandă de 10 litri. Am avut pe cineva care avea un copil operat şi îi trebuia neapărat nevoie de lapte de măgăriţă ca o parte de tratament. Chiar eu am testat laptele când am suferit de tuse măgărească, aşa i se spune în popor, şi m-am vindecat în câteva zile. Laptele de măgăriţă nu conţine bacterii, ceea ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat”, a explicat Ioan Tomoş pentru agrointel.ro.

Element inovator în industria frumuseţii

Şi industria cosmetică a decis să profite de propietăţile acestui lapte – hidratează şi catifelează pielea. Astfel, există deja produse care folosesc laptele de măgăriţă ca ingredient vedetă! Multe persoane care suferă de eczeme sau au ten sensibil folosesc produse de curăţare şi săpunuri pe bază de lapte de măgăriţă. Se pare că şi Cleopatra obişnuia să facă băi cu lapte de măgăriţă pentru a-şi păstra pielea tânără!

Produsele din lapte de măgăriţă sunt foarte scumpe

Multitudinea de beneficii a laptelui de măgăriţă vine la pachet cu un preţ pe măsură! Cea mai scumpă brânză din lume este cea făcută din lapte de măgăriţă. Un kilogram de brânză se obţine din 25 de litri de lapte şi este produsă în localitatea Zasavica scrie Daily Mail. Un kilogram de brânza costă 1.000 de euro.

Dacă ne gândim că o măgăriţă dă în medie un litru de lapte pe zi în timp ce o vacă dă 10-12 litri înţelegem de ce produsele sunt atât de scumpe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Fructele: bune sau nu pentru siluetă?
Fructele: bune sau nu pentru siluetă?