Reguli pentru un POST sănătos!

Multe persoane tind să asocieze perioada de post cu o cură de slăbire, însă, conform nutriţionistei Flavia Manole, dacă nu suntem atenţi putem obţine chiar efectul invers – un câştig de kilograme.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Reguli pentru un POST sănătos!

Sărbătorile de iarnă se apropie cu repeziciune şi parcă putem să simţim deja mirosul de scorţişoară, cozonaci, lumânări parfumate şi aroma de brad. Dar până să ne satisfacem toate poftele culinare cu delicatese gătite de Crăciun, mulţi dintre noi aleg să ţină post.

Ştim cu toţii ce este postul, sau cel puţin credem că ştim, dar nu realizăm că această perioadă, care ar trebui să fie una de detoxifiere, poate să ne facă şi rău, dacă nu respectăm câteva reguli.

Majoritatea persoanelor ar defini postul ca fiind o perioadă de abţinere culinară de la anumite alimente pentru o perioada determinată, însă acest lucru este puţin mai complex. Pe lângă acest aspect al mâncării postul înseamnă şi o “curăţenie generală” atât din punct de vedere fizic, cât şi spiritual.

Şi mai multe persoane tind să asocieze perioada de post cu o cură de slăbire, însă, conform nutriţionistei Flavia Manole, dacă nu suntem atenţi putem obţine chiar efectul invers – un câştig de kilograme – deoarece, în această perioadă, suntem tentaţi să consumăm produse făinoase în exces, pentru a obţine senzaţia de saţietate, şi alimente “interzise” atunci când vrem să avem un stil de viaţă sănătos şi echilibrat.

De asemenea, putem foarte uşor să depăşim necesarul caloric zilnic prin consumul a tot felul de produse care arată precum cele de “dulce”, cum este exemplul pateurilor, cârnaţilor vegetali, a tot felul de produse de panificaţie şi patiserie, „cărnurilor” de soia sau a tot felul de alternative oferite pentru înlocuirea lactatelor.

“În această perioadă ar trebui să ne axăm mai tare pe consumul alimentelor naturale, să limităm aportul de coloranţi şi aditivi alimentari şi să ne preparam mâncarea acasă, deoarece numai aşa putem avea certitudinea că vom obţine o mâncare de post gătită corect”, spune Flavia Manole.

Dacă totuşi vrei să cumperi produse “de post”, fii atentă la lista ingredientelor, pentru că s-ar putea să regăseşti în compoziţia acestora diferite “urme” de alimente care nu sunt de post.

Ce mâncăm în perioada postului?

La baza piramidei alimentare în această perioadă se află carbohidraţii, care sunt oferiţi de alimente precum fructe, legume sau produse cerealiere integrale. Aceste alimente nu numai că sunt permise în timpul postului, dar sunt şi ideale de consumat, datorită numeroaselor beneficii pe care le au asupra organismului.

Ca surse proteice, leguminoase sunt alegerea ideală. Poţi obţine surse semnificative de proteine din alimente precum: mazăre, fasole, linte, năut, soia sau hrişcă, dar şi ciuperci, quinoa sau năut. Mai mult decât atât, acestea sunt surse excelente de vitamine şi minerale care nu numai că te vor ajuta să treci cu bine de perioada postului dar îţi vor şi întări organismul şi sistemul imunitar şi te vor ajuta să îţi păstrezi silueta.

Aportul de grăsimi vegetale este foarte uşor de atins prin consumul fructelor oleaginoase, de exemplu nucile, migdalele şi seminţele de tot felul, alături de uleiurile vegetale (ulei de măsline, de cânepă, etc).

Trebuie să ştii că, deşi există multe alimente care pot fi consumate în această perioadă, cel puţin din privinţa regulilor postului, multe dintre ele ar trebui evitate, asta dacă vrei să îţi păstrezi sănătatea şi forma fizică şi după ce trece postul.

Pateul vegetal, de exemplu, este un aliment consumat în exces, as spune eu, mai ales în perioada postului. Trebuie să ştii că “vegetal” nu înseamnă neapărat mai bun, mai ales când vine vorba de pate. Varianta pateului vegetal din comerţ poate să conţină mai multe E-uri şi substanţe nocive organismului decât un pate normal, făcut din carne. Dacă, totuşi, vrei să te bucuri de el în perioada postului, este recomandat să îl faci, sigură, acasă.

Al doilea tip de alimente care ne dau bătăi de cap în post sunt alimentele făinoase. Excesul de pâine, covrigi şi diferite foietaje par să fie vedetele postului, iar acest lucru nu este tocmai recomandat. Încearcă, pe cât posibil, să îţi iei necesarul de carbohidraţi din legume şi fructe şi să nu dai iama în raionul cu produse de panificaţie. Nu numai că nu vor face bine siluetei tale, dar îţi vor provoca senzaţia de balonare şi te vei simţi mai rău decât înainte să fi început postul.

Ultimul, dar nu cel din urmă, aspect de care trebuie să ţii cont în perioada postului este faptul că postul este, sau cel puţin ar trebui să fie, o perioadă de curăţare, de detoxifiere, de vindecare a întregului tău trup. Dacă plănuieşti să ţii un post în care să consumi produse precum pateuri din comerţ, cârnăciori vegetali, mâncăruri instant (supe la plic, piureuri din fulgi, etc) sau margarină din “generaţia veche”, atunci mai bine nu îl ţii deloc şi mănânci normal. Te asigur că vei fi mai împlinită, cel puţin din punct de vedere al sănătăţii.

Prin tradiţia sa, Postul Crăciunului implică o curăţare a sufletului, dar şi a trupului. Este un moment foarte bun sa ai grijă de sănătatea ta şi să adopţi  un stil de viaţă echilibrat, mai ales în ceea ce priveşte alimentaţia. Postul nu trebuie să fie un chin, ci o perioadă extrem de satisfăcătoare, atât din punct de vedere spiritual, cât şi al sănătăţii şi siluetei tale.

Din păcate, însă, postul se poate transforma rapid într-o perioadă a luării în greutate şi a dezechilibrului alimentar, de aceea, în această perioadă, atenţia celor care se hotărăsc să ţină post trebuie să fie îndreptată înspre obiceiurile alimentare.

Florin Neby, fost campion european şi mondial la gimnastică masculină, susţine că “suntem în era în care se experimentează foarte mult pe plan alimentar. Recomand ca fiecare să aibă în vedere că postul are o puternică conotaţie spirituală şi nu reprezintă doar o pregătire pentru dezmăţul culinar din perioada sărbătorilor de iarnă şi a sfârşitului de an. Un concept evident greşit şi care rezultă cu 5 până la 10 kilograme în plus!”

De asemenea, Florin ne dă şi câteva sfaturi de care să ţinem cont în perioada postului, asta dacă nu vrem să ne trezim cu mai multe kilograme decât “putem duce”:

  • Cantitatea din farfurie sau hrana pe care de multe ori o consumăm pe fugă – este un lucru de care întotdeauna trebuie să ţinem cont. Odată cu intrarea în post, ştiind că majoritatea alimentelor au o formă de zahăr în compoziţie, dacă nu avem grijă cât consumăm, apare prima problemă a surplusului de kilograme.
  • Orele haotice la care mâncăm din lipsă de timp –  motiv pe care îl invocăm adesea când vine vorba de aspectul fizic – este marea problemă a omului. Consumul de alimente de post fără a avea un plan al orelor la care să mâncăm este un alt factor pentru care kilogramele se acumulează pe corpul nostru. O programare zilnică a orelor cu mesele principale până în ora 19:30 este cea mai bună metodă de rezolvare a problemei.
  • Alimentele cât mai puţin procesate industrial în perioada postului –  sunt cea mai bună alegere pe care o poţi face. Trebuie să conştientizăm faptul că un produs, cu cât este alcătuit din mai multe componente (trecând prin mai multe procese), cu atât el devine mai caloric şi, de ce nu, şi mai toxic. Este bine să apelăm la legumele şi fructele din acest sezon, dar şi la nelipsitele cereale şi fructe oleaginoase.

De asemenea, trebuie să mai ştii şi că alimentaţia raw vegan reprezintă una din cele mai bune alternative pentru cei care ţin cu stricteţe Postul Crăciunului şi care vor să consume preparate sănătoase, pline de fibre, vitamine şi minerale sau care, de ce nu, s-au săturat de mâncărurile clasice ale acestei perioade.

Fashion bloggerul Carmen Negoiţă susţine că din regimul unei persoane active zilnic, nu trebuie să lipsească supele, iar în perioada postului, tradiţională supă de pui poate fi înlocuită, la prânz, cu gazpacho sau supă din bureţi de fag.

“Una dintre cele mai bune supe gustată vreodată este cea din bureţi de fag, ideală mai ales acum când ţinem post. Tot la prânz mai recomand spaghetele din dovlecel cu avocado şi sos pesto sau lasagna”, adaugă Carmen Negoiţă.

Top mâncăruri de consumat în post şi beneficiile acestora!

Humusul – se face din năut, care pe lângă conţinutul de proteine vegetale şi minerale cum ar fi potasiu, magneziu, fosfor sau selenium, năutul are în structura sa fibre insolubine, extrem de benefice pentru combaterea constipaţiei şi pentru controlul apetitului. Humusul, nu numai că este delicios, dar este şi extrem de săţios şi poate fi servit cu legume sau întins pe o lipie integrală, umplută cu legume şi este extrem de gustos!

Avocado – face parte din topul celor mai mari valori de proteine oferite de un fruct şi poate să fie un excelent înlocuitor al untului, deoarece este suficient de moale şi, aşadar, uşor tartinabil. De asemenea, pe lângă avantajele nutriţionale, avocado poate avea beneficii excelente şi pentru părul şi pielea ta, având un conţinut ridicat de antioxidanţi şi uleiuri esenţiale. (avocado se poate consuma şi sub formă de guacamole)

Fructele de mare – deşi a fost un subiect destul de controversat datorită părerilor pro şi contra fructe de mare în post, se pare că, într-un final, au fost desemnate “demne” de mâncat în post. Şi noi nu putem decât să ne bucurăm, căci sunt delicioase şi pline de beneficii pentru sănătate şi… frumuseţe! Supra-numite “elixirul tinereţii”, oamenii de ştiinţă elveţieni descoperind că un anumit compus prezent în fructele de mare ar putea fi secretul unei vieţi îndelungate şi ferită de probleme de sănătate.

Fasolea – extrem de bogată în fibre, proteine şi antioxidanţi, fasolea este un aliment perfect de consumat tot anul, dar mai ales în timpul postului, oferindu-ţi saţietate şi multiple elemente necesare organismului. În plus, fiind un aliment extrem de versatil, există şi numeroase moduri sănătoase în care o poţi găti, astfel încât să nu te plictiseşti deloc de ea!

Supele-cremă – de roşii, de ceapă, de ciuperci, de legume asortate, de, de, de… sunt o variantă de “prânz de post” ideală, conţinând nu numai vitamine şi nutrienţi, dar şi alimente gustoase, care te vor face să treci uşor peste perioada postului.

Şi pentru că trebuie să ne satisfacem şi pofta de dulce, în timpul postului gustările pot fi compuse din fructe/ fructe oleaginoase sau iaurt de soia simplu în care putem adăuga câteva fructe uscate, spune nutriţionista Flavia Manole.

Vezi aici şi un TOP al alimentelor NERECOMANDATE în post!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Cum să ţii dietă cu 20 de lei pe zi
Cum să ţii dietă cu 20 de lei pe zi
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”