Febra musculară – cauze, mituri şi metode prin care o poţi învinge!

"Nu trag tare ca să nu fac febră" şi "ce pot să iau ca să scap de febră?" sunt cel mai des întâlnite fraze folosite în cadrul şedinţelor de antrenament şi marea temere a celor care doresc să slăbească şi îşi iau inima-n dinţi şi picioarele-n spate pe drumul bătătorit către sala de sport.
  • Publicat:
Febra musculară - cauze, mituri şi metode prin care o poţi învinge!

Autor: Şerban Blebea, antrenor personal

„Nu trag tare ca să nu fac febră” şi „ce pot să iau ca să scap de febră?” sunt cel mai des întâlnite fraze folosite în cadrul şedinţelor de antrenament şi marea temere a celor care doresc să slăbească şi îşi iau inima-n dinţi şi picioarele-n spate pe drumul bătătorit către sala de sport.  


Febra musculară este un fenomen temut şi îndrăgit în egală măsură de cei care frecventează sălile de fitness. Chiar dacă originile febrei musculare (delayed onset muscle soreness – DOMS) sunt relativ învăluite în ceaţă, chiar şi în secolul nostru, câteva ipoteze au ieşit la iveală.

În cele ce urmează voi încerca să îţi prezint cauzele şi miturile care planează în jurul acestui fenomen, dar şi soluţiile cele mai eficiente pentru a scăpa de febra musculară.

Ce este febra musculară?

Febra musculară este resimţită sub forma unei dureri puternice şi un tonus ridicat (vezi articol tonifiere) la nivelul unui muşchi pe care tocmai l-ai antrenat. Fie că este provocată de un antrenament intens, practicarea unui sport nou sau pur şi simplu efortul din timpul zilei, febra musculară apare de obicei cu o mică întârziere şi îşi atinge apogeul maxim în intervalul 24-72 de ore după efort.

Cauzele febrei musculare

În urma unui efort fizic intens, se produc unele microleziuni la nivelul fibrelor tale musculare, dar nu trebuie să îţi faci griji deoarece, în urma aceluiaşi proces, musculatura ta îşi măreşte volumul (hipertrofie) şi devine mai puternică. Este practic un sistem de adaptare a corpului tău pentru eforturile intense care vor urma.

Acesta este un lucru foarte bine cunoscut de cei care practică sporturi precum culturismul sau power-lifting-ul. Contrar aşteptărilor, febra musculară variază în intensitate şi depinde foarte mult de tipul de contracţie musculară pe care l-ai întreprins:

  • contracţia excentrică, lungirea muşchiului – cauzează cea mai puternică febră musculară;
     
  • isometria sau modificarea tonusului fără schimbarea lungimii muşchiului – determină o febră musculară uşoară;
     
  • contracţiile concentrice sau pozitive nu provoacă fenomenul de DOMS. Un exemplu concret ar fi antrenamentele cu banda elastică sau cele aerobice.

O altă cauză vehiculată ar fi aceea a concentraţiei ridicate de acid lactic în muşchii antrenaţi, dar această ipoteză a fost demontată de faptul că acidul lactic, un compus rezidual care apare în urma contracţiilor musculare, scade rapid în volum imediat după încetarea sesiunii de antrenament.

De asemenea, executarea unui exerciţiu nou, cu care corpul tău nu este obişnuit, duce la o febră musculară puternică, chiar dacă subiectul în cauză este obişnuit cu antrenamentele fizice. Poate fi un mecanism de apărare, un fel de semnal de alarmă al organismului tău, care îţi spune că ai forţat puţin nota.

Mituri şi adevăruri legate de febra musculară

  • Febra musculară poate fi evitată dacă creşti gradual intensitatea exerciţiilor – Parţial adevărat!

În teorie, creşterea controlată a intensităţii antrenamentului te poate scăpa de neplăcerile cauzate de DOMS. În practică însă, este aproape imposibil să aproximezi capacitatea de efort a corpului tău, iar diferenţa mare dintre sedentarism şi exerciţiile cu intensitate moderată face acest lucru imposibil.

  • Se poate combate febra musculară cu vitamina C – Adevărat!

Vitamina C acţionează ca un antiinflamator, iar cum febra musculară este cauzată de o inflamaţie locală a ţesutului muscular, aceasta poate reprezenta o varianta viabilă.

  • Duşurile reci te pot scăpa de febră – Adevărat!

Duşurile reci duc la o mai bună circulaţie a sângelui şi o mai bună vascularizare a zonei inflamate, ceea ce inevitabil poate să ajute la repararea mai rapidă a fibrei musculare.

  • Dacă fac o baie caldă nu o să mai am febră musculară – Fals!

Băile calde nu fac decât să relaxeze musculatura încordată, ceea ce tratează doar efectul febrei musculare, însă nu şi cauza acesteia. Studiile au demonstrat că un muşchi încălzit nu mai prezintă semnele febrei musculare, însă este doar ceva temporar.

  • Întinderea la finalul antrenamentului te scapă de febră – Fals!

După cum spuneam şi mai sus, DOMS este cauzat în primul rând de contracţiile excentrice, adică de alungirea muşchilor. Un stretching puternic nu va face altceva decât să accentueze febra musculară.

Cum poţi să combaţi febra musculară?

„Cui pe cui se scoate”, spune o vorbă din popor. Este cât se poate de adevărat şi în ceea ce priveşte febra musculară. Studiile au confirmat că atunci când exersezi din nou acelaşi muşchi care prezintă semne de DOMS, există şanse mari ca febra musculară să dispară.

Poate fi din cauza unui analgezic natural eliberat de corp atunci când este supus stresului (adrenalina) sau din cauza faptului că muşchiul respectiv este încălzit. În orice caz, îţi recomand să nu stai închis în casă, ci să încerci să exersezi din nou, chiar dacă este o metodă contra-intuitivă.

Pe de altă parte, febra musculară este un fenomen complet normal, cu care o să te întâlneşti mai devreme sau mai târziu.

Dacă îţi doreşti cu adevărat să faci o schimbare în ceea ce priveşte numărul de kilograme sau aspectul tău exterior, o mică durere musculară nu trebuie să stea în calea rezultatelor. Află mai multe despre noul meu concept de antrenament pe Slăbeşte cu Şerban!

Urmărește CSID.ro pe Google News