Desi suntem tentati sa credem ca slabitul aduce numai beneficii, exista si o serie de consecinte negative asupra sanatatii, cauzate atat de eliminarea kilogramelor in plus, a apei reziduale din tesuturi, dar si de schimbarea radicala a modului de viata si a alimentatiei ulterioare pierderii in greutate.
De cativa ani, specialistii in probleme de fertilitate tot lanseaza avertismente femeilor tinere cu privire la pericolul evitarii complete a grasimilor si a consumului exclusiv de lactate cu 0% grasimi. Avertizarile s-au bazat pe o serie de studii care au incercat sa stabileasca legaturi intre infertilitatea la femeile tinere si anumite obiceiuri alimentare.
Anti 0% grasimi
Grasimile din alimente indeplinesc roluri importante in neutralizarea chimica a unor metale grele, continute in peste de exemplu, unul din alimentele de baza in timpul dietelor. Tot in acelasi spirit, un studiu publicat in „Nature” concluzioneaza ca, de multe ori, eliminarea grasimii din organism lasa cale libera substantelor poluante care pana atunci stateau stocate acolo, cum ar fi cunoscutul insecticid DDT sau PCB (bifenil ploclorinat) sau diverse metale grele precum mercurul, plumbul.
In lipsa „barierei” adipoase, aceste substante sunt eliberate in sange si pot provoca boli grave, precum hipertensiunea, diabetul de tip II, boli de inima si artrita reumatoida. Tot probleme in sfera cardiovasculara pot provoca regimurile hiperproteice, care intr-adevar, dau rezultate bune intr-o prima faza. Insa necoordonate de catre un nutritionist, prezinta si mari riscuri de recadere si efect yo yo.
Tinute pe termen lung, regimurile disociate de tip hiperproteic pot determina litiaza renala si biliara, ba chiar si salivara. Mult mediatizata situatie medicala a fostei realizatoare tv Teo Trandafir a atras atentia asupra pericolelor de dupa dieta multor persoane aflate in curs de slabire.
In urma unor astfel de diete, pacientii isi fac prostul obicei de a-l transforma in stil de alimentatie, in conditiile in care au impresia ca asa pot compensa abuzurile de carbohidrati din alte zile, mai ales de dulciuri concentrate sau fainoase, mai ales in detrimentul fructelor si legumelor proaspete.
Aceasta situatie priveaza si mai mult organismul de beneficiile antioxidantilor – beta caroten, vitamina C, de vitamine B si E prin eliminarea carbohidratilor (din cereale, legume, fructe – surse de fibre pentru organism).
Iar carentele din aceste elemente pot determina aparitia constipatiei severe, care, in timp, poate conduce spre diverticulita, sindrom de intestin iritabil etc. Asadar, atentie maxima!