Medicamentele antiretrovirale lupta impotriva HIV

Noul tratament pentru HIV/SIDA are la baza medicamentul T20.
  • Publicat:
Medicamentele antiretrovirale lupta impotriva HIV
Medicamentele antiretrovirale lupta impotriva HIV

Medicamentele antiretrovirale reprezinta principala modalitate de a ameliora starea de sanatate a celor infectati cu HIV/SIDA. Nu trateaza, dar ajuta sistemul imunitar al acestor persoane la lupte mai bine cu infectiile pentru a creste speranta de viata. Tratamentul consta in medicamente care trebuie administrate in fiecare zi pe tot parcursul vietii. In Romania sunt folosite 14 tipuri de medicamente antiretrovirale, impartite in patru clase, in functie de modul de actiune asupra virusului.

Inhibitori Nucleozidici / Nucleotidici ai Revers Transcriptazei
Primul grup de medicamente antiretrovirale sunt Inhibitorii Nucleozidici / Nucleotidici ai Revers Transcriptazei (NRTI). Acestea au fost primele medicamente disponibile pentru tratamentul infectiei HIV in 1987. NRTI (cunoscute sub denumirea de analogi ai nucleozidelor) interfereaza cu actiunea enzimei HIV numita revers transcriptaza, sau transcriptaza inversa, de care are nevoie virusul pentru a face noi copii proprii.

NRTI sunt uneori numite drept "pilonul" terapiei combinate intrucit majoritatea regimurilor contin cel putin doua medicamente din acest grup.

Inhibitori Non-Nucleozidici ai Revers Transcriptazei
Al doilea grup de medicamente antiretrovirale sunt Inhibitorii Non-Nucleozidici ai Revers Transcriptazei (NNRTI), care au inceput sa fie aprobate in 1997. Ca si analogii nucleozidelor, NNRTI (cunoscute sub denumirea de non-nucleozide) stopeaza replicarea HIV in interiorul celulelor prin inhibarea enzimei transcriptaza inversa.

Inhibitori ai proteazei

Al treilea tip de antiretrovirale este grupul inhibitorilor ai proteazei (IP). Primul inhibitor al proteazei a fost aprobat in 1995. Inhibitorii de proteaza, dupa cum sugereaza si denumirea, inhiba proteaza, care este o alta enzima implicata in procesul de replicare HIV.

Inhibitori ai enzimei de fuziune sau intrare

Al patrulea grup de antiretrovirale este compus din inhibitori ai enzimei de intrare, inclusiv inhibitori de fuziune. Unul din aceste medicamente – numit deseori T-20 – a fost licentiat in unele tari incepand cu 2003, insa doar pentru persoanele care nu au raspuns pozitiv la alte tratamente.

Inhibitorii de fuziune T-20 difera de alte antiretrovirale prin aceea ca trebuie injectati (in caz contrar ar fi digerati in stomac). Inhibitorii de intrare previn intrarea virusului HIV in celulele umane.

Citeste si  Prezervativ natural impotriva HIV
                   GOLD BAG

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Internetul stimuleaza creierul
Internetul stimuleaza creierul