Remedii naturale antidurere

Aveţi o durere sâcâitoare pentru care nu vreţi să luaţi medicamente? Natura are câteva alternative ce acţionează drept antiinflamatoare eficiente.
  • Publicat:
Remedii naturale antidurere

Aveţi o durere sâcâitoare pentru care nu vreţi să luaţi medicamente? Natura are câteva alternative ce acţionează drept antiinflamatoare eficiente. În plus, au efect sedativ dovedit cu mii de ani în urmă. Plantele antidurere nu prezintă efecte iritante pentru stomac, cum au multe medicamente de sinteză. 
 

Păpădia e un antibiotic eficient

Vreţi un antibiotic natural? Păpădia are acest efect antibacterian şi, cel mai important, faţă de antibioticele de sinteză, conţine şi taraxicină, utilă pentru protejarea mucoaselor gastrice. Cu alte cuvinte, se constituie drept un antibiotic care nu vă distruge implicit flora bacteriană normală din colon, aşa cum se poate întâmpla în cazul medicamentelor de sinteză.

Terapeutic se întrebuinţează întreaga plantă, dar cel mai bine ar fi să o folosiţi dacă se întâmplă să aveţi episoade dureroase primăvara. Salata din frunze de păpădie tânără asezonată cu puţin ulei de măsline extravirgin acţionează eficient împotriva durerilor de orice natură. În plus, vă veţi bucura de o infuzie de nutrienţi care nu îngraşă.

 

Nalba are efect antidurere

Nalba mare protejează mucoasele şi reduce de asemenea inflamaţia. 3 căni de ceai pe zi au efect antidurere. Nalba conţine o substanţă mucilaginoasă ce se depune pe mucoase. Aceasta restabileşte echilibrul local, reduce inflamaţia şi are astfel efect calmant.

Planta e utilă şi pentru ţesuturile din zona ORL, dar şi pentru plămâni. Pentru a prepara ceaiul, infuzaţi 2 linguriţe de rădăcină uscată şi rasă în 2 căni de apă fierbinte. Lăsaţi timp de 10 minute, apoi strecuraţi. Se beau între 3 şi 5 căni pe zi.

Salvia, pentru febră şi durere

Salvia face parte tot din familia condimentelor. Însă dacă aveţi febră urmată de dureri în zona ORL, dar şi dureri de cap – aşa cum se întâmplă în cele mai multe viroze respiratorii – folosiţi-o cu încredere. Se face ceai, dar apa nu trebuie să aibă mai mult de 40 de grade Celsius.

Consumată la această temperatură, vă bucuraţi şi de uleiurile volatile, flavonoide şi de acizi fenolici care acţionează ca antioxidanţi. Cel mai eficient însă nu e ceaiul din salvie, ci uleiurile care se extrag din plantă.

În felul acesta se constituie ca medicament antidurere şi are de asemenea proprietăţi antiinflamatoare. Extractul de salvie reduce cantitatea de secreţii din aparatul respirator. Are efecte bactericide recunoscute.
 

Cimbrul întăreşte şi imunitatea

Cimbrul trece drept un excelent condiment. De altfel, nutriţioniştii vă recomandă să folosiţi cimbru în toate preparatele. Mai ales iarna şi primăvara. În felul acesta, reduceţi mult din cantitatea de sare adăugată în mâncăruri. În plus, cimbrul vă fortifică imunitatea, aşa cum se întâmplă şi cu busuiocul uscat.

Însă cimbrul poate fi folosit cu încredere drept antiinflamator puternic pentru afecţiunile ORL. Uleiurile esenţiale şi taninul pe care le conţine acţionează local, asupra inflamaţiei faringelui, dacă este folosit în gargară. Mai puternic decât ceaiul este însă uleiul esenţial de cimbru pe care îl găsiţi în monodoze combinate cu miere de anghinare.

În felul acesta, efectul e potenţat şi scăpaţi de medicamente de sinteză dacă vă doare gâtul. Mai ales în cazul celor mici, apelaţi la aceste remedii în defavoarea medicaţiei alopate. Durerile de gât se calmează şi dacă mestecaţi câteva frunzuliţe de cimbru.

Scoarţa de ulm, bună pentru mucoase
Ulmul conţine un mucilagiu care protejează mucoasele şi ameliorează durerea. Se foloseşte scoarţa de la această plantă. Cum o preparaţi? O linguriţă de scoarţă pisată se pune în 2 căni de apă clocotită şi se lasă la fiert un minut. Se strecoară şi se bea lichidul rezultat pe tot parcursul zilei. 

Eucaliptul, fluidizant al secreţiilor
Uleiul esenţial de eucalipt decongestionează căile respiratorii şi fluidizează secreţiile bronşice. În felul acesta, respiraţi mai bine în cazul unui infecţii respiratorii. Eucaliptul este un antiinflamator puternic.

Acesta e motivul pentru care acţionează şi asupra mucoaselor afectate, dar reduce spre exemplu inclusiv durerile musculare şi articulare. Intervine cu succes şi în stările febrile uşoare, iar specialiştii spun că e util să-l folosiţi în perioadele de covalescenţă.


Busuiocul, antipiretic eficient 
Dacă folosiţi aceste plante antidurere în special în afecţiunile ORL, cu siguranţă vreţi să combateţi eficient şi stările febrile sau subfebrile tot cu ajutorul plantelor. Vă vine în ajutor banalul busuioc.

Acesta este eficient tot în extract în combinaţie cu miere – există monodoze pe piaţă care vă furnizează exact concentraţia cu cele mai mari şanse de reuşită. Busuiocul poate fi folosit în febră de până la 38,5 grade Celsius.

E util inclusiv pentru copii, dacă antipireticele clasice de sinteză vi se par prea agresive în special pentru stomac. În cazul răcelilor, ajută la eliminarea mucusului şi are efect antiinflamator. 


 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile