Căpşunul (Fragaria viridis)

Denumire științifică: Fragaria viridis
Denumire populară: Căpşuni, Căpşun De Grădină, Fragi De Grădină, Pomiţe
Căpşunul (Fragaria viridis)

Descriere

Căpşunul este o plantă erbacee perenă viguroasă, cultivată în toate regiunile ţării noastre, în special în grădini şi sere.

Acesta are o înălţime maximă de până la 40 de cm, creşte singur sau mai multe plante grupate.

Frunzele au culoarea verde intens, sunt alcătuite din 3 lobi, zimţate pe margini şi cu nervuri proeminente.
Florile sunt mici, albe, au 5 petale şi la o planta se întâlnesc 3-7 flori. Fructele denumite căpşuni sunt cărnoase, foarte parfumate, de culoare roşie, având seminţe vizibile pe suprafaţa lor.

În scop terapeutic sunt întrebuinţate frunzele şi rizomii, care se folosesc la prepararea infuziilor şi decocturilor, şi fructele, sub formă proaspătă, în sucuri sau dulceaţă.

Căpşuni – Compoziţie

Planta şi fructele căpşunului sunt bogate în apă, săruri de potasiu,  fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E),  acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri ( predomina levuloza, ceea ce permite consumarea lor de către diabetici, precum şi fructoză, sorbitol, xilitol), flavonoid, uleiuri volatile, tanin şi polifenoli cu excelent rol antioxidant.

Căpşuni – Acţiune

Căpşunul are efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, reduce colesterolul, alcalibizant al sangelui, nutritiv şi reminalizant.

Căpşuni – Indicaţii terapeutice

Consumul de căpşune este recomandat în caz de reumatism, afecţiuni renale, gută, astenie, anemie, constipatie, parazitoze intestinale, hipertensiune arterială, hemoroizi,  hemoragii uterine, nefrite, seboree, ulcer gastric, tulburări hepato-biliare, în tratarea eczemelor, combaterea insomniilor, obezitate, acnee, cancer.

Mod de administrare:

Este recomandat consumul de fructe proaspete în afecţiunile amintite, dar şi pentru menţinerea stării generale de sănătate.
De asemenea, se poate consuma suc proaspăt de căpşuni (500 ml pe zi) sau se pot face infuzii de frunze de căpşuni (se lasă 3-5 minute într-o cană cu apa fierbinte la infuzat, o lingură de frunze şi se beau 2 căni/zi).

În tratamentul gutei şi a reumatismulu sunt recomandate decocturile de rizomi, iar pentru tratarea herpesului sunt foarte eficiente compresele cu infuzie din frunze de căpşun.

Tot pentru uz extern, în tratamentul cuperozei sau a arsurilor solare, se folosesc frunze de căpşun tocate mărunt, se adaugă suc proaspăt de căpşuni şi se aplică pe faţă sub formă de cataplasmă, lăsând-o 20 de minute să acţioneze.

Căpşuni – Precauţii şi contraindicaţii

Persoanele care suferă de diabet nu trebuie să consume mai mult de 300 grame /zi, iar persoanele care au alergii sau urticarie (mai ales copiii mici) trebuie să consulte specialistul înainte de consum şi să observe cu atenţie eventualele simptome.

Deşi frunzele şi rădăcina de căpşun sunt indicate în tratamentul pietrelor la rinichi, consumate în cantităţi mari, preparatele fitoterapeutice pot agrava această problemă deoarece planta conţine cantităţi mari de oxalaţi, care grăbesc evoluţia afecţiunii.

Căpşuni – În cosmetică

Extrem de eficiente pentru tenul gras, cu tendinţă acneică, pori dilataţi, puncte negre, sunt măştile din căpşuni proaspete, care ajută la eliminarea excesului de sebum şi îndepărtarea impurităţilor şi celulelor moarte de la nivelul pielii.

O astfel de mască se prepară din 3-4 căpşuni proaspete date prin blender, amestecate cu o lingură de  suc de lămâie, o lingură de iaurt. Amestecul obţinut se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 20 de minute, după care se curăţă faţa cu apă călduţă.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Este alertă în școlile din țară. Profesorii cu simptome respiratorii au primit instrucțiuni să se izoleze la domiciliu