Lavandă (Lavandula angustifolia)

Denumire științifică: Lavandula angustifolia
Denumire populară: Lavandă, Levănţică, Levant, Aspic, Epichinel
Lavandă (Lavandula angustifolia)

Descriere

Numită şi levănţicâ,  acest arbust mic, originar din regiunea mediteraneeană, atinge înălţimea de 30-60 cm. Tulpinile sale sunt verticale, iar frunzele înguste, verzi-argintii. Toate părţile plantei au un miros plăcut, dar cele mai aromate sunt florile. Românii foloseau lavanda pentru a-şi parfuma apa de baie, iar ea a rămas una dintre cele mai populare şi cunoscute plante. Micile flori violacee apar în conuri după frunze, în timpul verii.

În scop terapeutic  se folosesc florile, care sunt uscate şi folosite la prepararea de infuzii şi capsule, sau pot fi procesate pentru extragerea uleiului esenţial (esenţă de lavandă).

Compoziţie

Florile conţin ulei volatil principalul component fiind linaloolul. Mai conţine alţi alcooli – cum este geraniolul, nerolul, lavandulolul –bornel, tanin, cumarine, principii amare, rãşini, pectine.

Acţiune

Produsele fitoterapeutice din levãnţicã au acţiune calmantã,diureticã, colereticã, antisepticã şi cicatrizantã. Uleiul volatil delevãnţicã are proprietatea de a normaliza funcţia cardiacã, moderând excitabilitatea unor receptori interni.

Indicaţii terapeutice

Fitoterapia cu preparate din levãnţicã este indicatã în neurastenie, surmenaj, stãri de iritabilitate nervoasã, migrene şi alte dureri de cap, depresie, boli de rinichi şi ficat, ameliorează digestia, elimină flatulenţa şi stimulează secreţia biliară. Se consideră că poate fi benefică în unele tipuri de astm. Lavanda se foloseşte în băile terapeutice pentru tratarea problemelor circulatorii; este capabilă să uşureze durerile reumatice, având şi acţiune antipiretică.

Administrare: uleiul volatil, tinctură, pulberea de plantă uscată.

În tratamentul agitaţiei nervoase

Infuzie: Puneţi 2-3 g de flori la o cană cu apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 5-10 minute, apoi strecuraţi. Beţi 3-4 căni pe zi, între mese.

În tratamentul tulburărilor minore ale somnului

Infuzie (vezi mai sus): Beţi 1 cană înainte de a merge la culcare.

În tratamentul problemelor digestive

Infuzie (vezi mai sus): Beţi câte 1/2 cană, de 2 ori pe zi.

În tratamentul durerilor menstruale

Ulei esenţial: Diluaţi uleiul (3 picături la 10 ml de ulei excipient) şi masaţi bine abdomenul inferior şi zona lombară. Aplicaţi de 2 ori pe zi.

Precauţii şi contraindicaţii

Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite lavanda, deşi multe moaşe o recomandă în timpul travaliului.

Uleiul esenţial nu trebuie ingerat, deşi poate fi aplicat pe piele în cantităţi mici, pentru calmarea imediată a arsurilor uşoare

În cosmetică

Uleiul de lavandă este recomandat în cazurile de acnee, dermatite şi neurodermatite.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”