Nu cred că mai există păreri care să contrazică faptul că sănătatea se împlineşte într-un final prin frumuseţea fizică şi interioară. Felul cum ne simţim,încrederea pe care o avem în noi, tonusul, succesul, toate sunt în strânsă legătură cu imaginea proiectată în oglindă în fiecare dimineaţă. Pentru realizarea acestei armonii, avem nevoie în primul rând de un zâmbet sănătos.
Ortodonţia este o ramură a stomatologiei în care specialistul nu se îngrijeşte doar de aspectul dinţilor, ci încearcă să obţină o armonie facială, a profilului, dinţii reprezentând suportul obrajilor şi al buzelor. Un zâmbet sănătos este întreţinut printr-o igiena orală corespunzătoare şi vizite regulate la stomatologul generalist. În cele din urmă, acesta îndrumă pacienţii către specialiştii în ortodonţie, parodontologie, în protetică sau specialiştii în implanturi dentare.
Printre semnalele transmise de necesitatea unui tratament ortodontic se numară probleme cu ocluzia şi masticaţia, dureri în regiunea articulaţiei temporo-mandibulare, muşcarea repetată a obrajilor sau a limbii, disproporţionalitatea dinţilor sau a maxilarelor – unul faţă de celălalt sau faţă de mărimea întregii feţe.
Vârsta nu trebuie să reprezinte un impediment în a avea un zâmbet sănătos şi distins. Progresele tehnologice în ortodonţie au făcut ca aparatele dentare sa fie mai acceptabile pentru adulţi, deoarece sunt mai puţin deranjante, mai uşoare, unele fiind foarte puţin vizibile.
“Prin tratamentul ortodontic se urmăreşte corectarea defectelor apărute la nivelul danturii, mai exact a dinţilor malpoziţionaţi, înghesuiţi, care sunt dificil de curăţat şi menţinut într-o stare perfectă de sănătate. De asemenea, tratamentul ortodontic poate fi aplicat şi în cazul existenţei unei ocluzii dentare defectuoase, care generează dificultăţi în masticaţia alimentelor, în vorbire şi reprezintă un stres suplimentar pentru ţesuturile de susţinere a dinţilor. Fără tratament, multe probleme se pot agrava. Specialiştii în ortodonţie pot preveni, diagnostica şi trata neregularităţile dentare şi faciale.”, precizează dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist în ortodonţie şi ODF din cadrul Clinicii Stomatologice Multident.