Acidul folic, forma sintetică a vitaminei B, este un element esenţial în dieta oricărei femei aflate la vârsta fertilă şi în special acelora care vor să rămână însărcinate. Dacă dieta nu este suficient de bogată în alimente care il conţin, ginecologii recomandă administrarea de suplimente cu 3 luni înainte de concepţie.
Acidul folic contribuie la regenerarea celulară, iar majoritatea femeilor au nevoie de el pentru ca bebeluşii pe care se pregătesc să-i aducă pe lume să fie sănătoşi. Din pricina faptului că alimentaţia zilnică nu asigură, în cele mai multe cazuri, doza optimă, sau nu este suficient absorbit de organism din sursele naturale, atunci când plănuiesc să rămână însărcinate este recomandat să înceapă să ia suplimente (sub formă de vitamine, pastile) cu câteva luni înainte de concepţie şi să continue în primul trimestru de sarcină.
În felul acesta, bebeluşii sunt feriţi de riscuri, iar creierul şi măduva spinării li se dezvoltă normal. În caz contrar, poate surveni pierderea sarcinii sau pericolul ca micuţul să vină pe lume cu un defect de tub neural:
1. Spina Bifida – o malformaţie congenitală a coloanei vertebrale ce vizează prezenţa unor leziuni de gravitate şi prognostic diferit. Mai este cunoscută şi ca măduvă deschisă. Concret, bebeluşului îi pot fi afectaţi nervii ce controlează mişcarea membrelor inferioare în special, pot avea dizabilităţi grave şi nevoie de foarte multe intervenţii chirurgicale. Pot rămâne paralizaţi de la brâu în jos, pot avea probleme cu vezica urinară sau cu intestinele.
2. Anencefalia – o malformaţie congenitală gravă ce presupune că întreg creierul sau doar o parte din acesta nu s-a dezvoltat. Aceşti bebeluşi mor înainte de naştere sau la scurt tip după ce au venit pe lume.
Toate aceste defecte se produc, de obicei, în primele 28 de zile de sarcină, înainte ca femeia să realizeze că este însărcinată. Iată de ce toate femeile aflate la vârsta fertilă au nevoie de 0,4 – 1 miligrame de acid folic zilnic – cantitatea variind în funcţie de părerea medicului, chiar şi atunci când nu plănuiesc să devină mămici. În felul acesta, sarcinile accidentale nu vor crea probleme de acest fel.
Femeile care alăptează au nevoie de 0,5 miligrame de acid folic zilnic, iar femeilor care au născut copii cu spina bifida sau anencefalie medicii le recoandă doze maimari dacă vor să rămână din nou însărcinate. Acelaşi lucru este vaabil şi pentru femeile care au rude de sânge diagnosticate cu spina bifida.