8, 10 sau 14 ore? Sunt posibile toate cele trei variante când vine vorba despre timpul petrecut în faţa unui birou, fie că acesta se află în spaţiul angajatorului sau în locuinţa personală. Să vă arătăm cum vă faceţi mai plăcută şederea la lucru, în timpul orelor de efort intelectual.
E demonstrat: ordinea de pe birou vă eficientizează munca cu 25%. În acest sens, nu au ce căuta pe birou hârtii vechi, obiecte de scris vechi ori orice alt lucru care se prăfuieşte frecvent. Este un indiciu esenţial că acel obiect nu este folosit. Dacă respectaţi aceste detalii, tocmai aţi aplicat un principiu Feng Shui, chiar dacă nu sunteţi adepţii acestei arte.
Pentru senzaţia de libertate, biroul ar trebui îndreptat spre un spaţiu deschis. Este vorba de un geam sau de alte birouri, dacă vorbim despre o încăpere cu adevărat mare. De asemenea, în momentul în care staţi cu spatele la un perete aveţi implicit un sentiment de siguranţă. Pe de altă parte, senzaţia de libertate este alimentată şi dacă nu aşezaţi deasupra capului rafturi sau sertare, ori alte obiecte, cum ar fi tablouri, fotografii, plante.
Acestea se aşează la nivelul vostru, atunci când staţi pe scaun. Reconfortant pentru acest spaţiu este un element cu viaţă, fie că vorbim de o plantă sau de un acvariu. Plantele care se pretează pentru birou ar trebui să fie adaptate la umbră. Şi cele mai adaptate sunt ferigile de interior.
Scaunul ergonomic ar fi esenţial, dacă petreceţi multă vreme în faţa unui computer. La ora actuală, există un dispozitiv numit ergo mouse care detectează poziţia în care staţi de obicei pe scaun, în faţa calculatorului.
Acesta desenează cu uşurinţă eventualele vicii de poziţie. Ergo mouse vă poate indica şi poziţia ideală pentru coloană astfel încât să nu vă îmbolnăviţi. După aceste măsurători, vă puteţi ghida când cumpăraţi un scaun ergonomic, care se modifică în funcţie de statură, de poziţia în care staţi, dar şi de activitatea pe care o desfăşuraţi într-un anumit moment al zilei.
Accesorii indispensabile
Şi, extrem de important, este cum vă plasaţi computerul. Acesta se pune în cel mai bun loc de pe birou pentru că reprezintă centrul întregului ansamblu. Dacă vorbim de un computer care are şi o unitate mare, nu-l plasaţi lângă picior, pentru că reduce posibilitatea de mişcare, ci într-o laterală la care nu ajungeţi decât voluntar.
Aceeaşi recomandare este valabilă şi pentru imprimantă. Aceasta se poziţionează în apropierea voastră, unde poate fi uşor accesată, dar astfel încât să nu se intersecteze cu o oarece mişcare involuntară pe care o puteţi face în timpul lucrului.