Semne banale care indică o suferinţă cardiacă

Un mic petic de chelie în vârful capului sau o cută verticală pe lobul urechii par a fi semne inofensve ale înaintării în vârstă, însă noi studii au demonstrat că astfel de detalii pot fi simptomele bolii cardiace, mai ales atunci când apar la persoane tinere.
  • Publicat:
Semne banale care indică o suferinţă cardiacă

Un mic petic de chelie în vârful capului sau o cută verticală pe lobul urechii par a fi semne inofensve ale înaintării în vârstă, însă noi studii au demonstrat că astfel de detalii pot fi simptomele bolii cardiace, mai ales atunci când apar la persoane tinere.

Oamenii de ştiinţă danezi au descoperit că o cută ce brăzdează lobul urechii, chelia localizată în vârful capului, depozitele grase apărute pe pleoape şi retragerea liniei scalpului (început de calviţie frontală) cresc cu 39% riscul de afecţiuni cardiace şi cu 57% pe cel de infarct. În cazul femeilor însă, căderea părului nu este un indiciu relevant, el nefiind asociat cu afecţiunile cardiace decât în cazul bărbaţilor.

Practic, persoanele care arată mai îmbătrânite decât le recomandă vârsta biologică, prezentând şi cele 4 semne descrise mai sus, ar trebui să acorde o atenţie sporită sănătăţii cardiovasculare, întrucât sunt predispuse problemelor, potrivit dr. Anne Tybjaerg-Hansen, profesor în cadrul Copenhagen University Hospital.
Studiul danez a inclus datele colectate timp de 35 de ani de la un număr de 10.885 de persoane trecute de 40 de ani. Pe parcursul studiului, 3.401 de participanţi au dezvoltat boli cardiace, iar 1.708 au suferit un infarct. Experţii le-au examinat semnalmentele fizice asociate cu îmbătrânirea şi au ajuns la concluzia că părul grizonat şi ridurile nu se asociază cu riscul crescut de boli de inimă.

Inima şi alopecia

O serie de alte studii efectuate în trecut au pus un egal între căderea părului şi riscul de boli cardiace, iar cercetarea danezilor nu a făcut decât să confirme acest lucru. Experţii de la Copenhagen University Hospital au ajuns la concluzia că bărbaţii care suferă de alopecie (chelie) au un risc cu 40 de procente mai mare decât restul de a suferi de inimă.

Tybjaerg-Hansen susţine că instalarea alopeciei la bărbaţi are legătură cu nivelul testosteronului din sânge, ceea ce sugerează o legătură între hormoni şi afecţiunile cardiace, însă până în prezent nu există date exacte pe această temă. Pe de altă parte, depozitele de grăsime de pe pleoape, afecţiune cunoscută drept xantelasma, indică un nivel mare de colesterol în sânge, despre care se ştie că duce la funcţionarea defectuoasă a sistemului cardiovascular.

Citeşte şi: Sportul te fereşte de bolile inimii!

Sexul în cazul bolilor cardiovasculare

Ridicaţi greutăţi dacă vreţi să preveniţi diabetul şi bolile cardiovasculare

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult