În ziua de azi, înţelegem toţi că o boală infecţioasă, grefată chiar şi pe un organism aparent sănătos, poate reprezenta un potenţial pericol, generând complicaţii neaşteptate, Vaccinarea înseamnă o pregătire bună a organismului, un antrenament inteligent, ce conferă organismului puterea de a lupta cu agenţii infecţioşi prin mijloace specifice, ţintite, scutind resursele organismului şi chiar salvându-ne sănătatea şi viaţa.
Conferenţiar doctor Monica Luminos de la INBI “Prof. Dr. Matei Balş” Bucureşti a fost invitatul principal în cadrul Clubului CSÎD, realizat cu sprijinul Asociaţiei ProVaccinare din România. Chiar la debutul discuţiilor, conf. dr. Luminos ne-a mărturisit cu bucurie că, acum, la 1 an de la ultima noastră întrevedere pe tema prevenirii gripei prin vaccinare, numărul de pacienţi grav bolnavi şi cu complicaţii a scăzut vizibil şi că mulţi oameni au înţeles importanţa vaccinării.
Gripă, răceală, guturai
Principalul impediment al vaccinării râmâne acela că trebuie repetat în fiecare an, însă există studii şi cercetări care urmăresc să realizeze un vaccin unic. În cadrul discuţiilor, doamna conferenţiar doctor Monica Luminos a explicat diferenţa dintre gripă şi răceala simplă sau guturai. În primul rând ca etiologie, guturaiul este produs de un rinovirus, un virus contagios, dar mai puţin rezistent în faţa imunităţii organismului şi durează 3-4 zile.
Virusul gripal, în schimb, este mult mai agresiv şi rezistent, congelat poate rezista şi câteva zeci de ani, aşa cum s-a descoperit recent un astfel de virus prezent la un explorator la Polul Nord, mort de mai bine de 50 de ani. Virusul gripal cauzează un tablou clinic mai dramatic, cu febră mare 39-40 grade, cu frisoane şi stare de rău generală, împingând pacientul la pat.
Evoluţia depinde de imunitatea organismului, de consumul de vitamina C, dar şi de nivelul existent de vitamina D implicată în sistemul imunitar al organismului.
Cu mic, cu mare la vaccin
Cei care trebuie să se vaccineze obligatoriu sunt cei din categoriile de risc – bătrânii, copiii, femeile însărcinate, pacienţii cu boli cardiopulmonare, hematologice, cei operaţi pe cord pentru că se pot decompensa în prezenţa simptomelor puternice ale afecţiunii virale. Discutând despre abordarea terapeutică, doamna conferenţiar a reiterat ideea evitării aspirinei în cazul gripei, deoarece există riscul dezvoltării encefalopatiei şi insuficienţei hepatice acute.
Cât despre complicaţii – laringita, pneumonie, decompensarea afecţiunilor cardiovasculare şi pulmonare, insuficienţă respiratorie acută. Toate acestea pot fi evitate prin vaccinare. Un alt fapt demn de consemnat este posibilitatea că, după vindecarea bolii, să apară encefalita de după gripă – din cauza unui mecanism imun hiperreactiv, prin care celulele ţesutului neural nu mai sunt recunoscute ca proprii şi sunt atacate de către propriile celule albe. Complicaţiile pot duce până la paralizii temporare şi chiar la declanşarea unor alte mecanisme imunologice aberante.
Nu trebuie să uităm că, de obicei, copiii sunt vectorii gripei categoria cea mai expusă. În acest context, gripa devine şi mai periculoasă, mai ales în cazul îmbolnăvirii unui copil deja internat cu o boală – enteroviroză sau pneumonie, spre exemplu, situaţii care pun în pericol serios starea copilului. În concluzie, de multe ori, controversele sunt nejustificate în legătură cu vaccinarea în ziua de azi şi părinţii trebuie să ia serios în considerare mai degrabă riscurile la care este expus un copil nevaccinat ajuns în colectivitate şi în contact cu bolile colectivităţii.