Vorbiţi cu ceilalţi! Beneficiile destăinurilor

Aţi văzut ce sentiment eliberator ne încearcă imediat după ce discutăm cu un prieten, un terapeut sau chiar cu un străin care este dispus să asculte? Dr. Oz ne dezvăluie efectul împărtăşirii experienţelor asupra sănătăţii.
  • Publicat:
Vorbiţi cu ceilalţi! Beneficiile destăinurilor

Aţi văzut ce sentiment eliberator ne încearcă imediat după ce discutăm cu un prieten, un terapeut sau chiar cu un străin care este dispus să asculte? Dr. Oz ne dezvăluie efectul împărtăşirii experienţelor asupra sănătăţii.

Dedicăm 30 – 40% din discursul nostru zilnic pentru a informa pe alţii cu privire la experienţele noastre, indiferent ce formă au ele: ce am făcut weekendul trecut, cum am petrecut noaptea trecută sau despre cina delicioasă pe care am pregătit-o cum două săptămâni.

Dar, cei mulţi dintre noi împărtăşim şi trăiri profunde, experienţe traumatizante sau cu un impact răsunător asupra personalităţii…

Terapeuţii numesc acest mod de socializare “catarsisul auto-dezvăluirii”. 

Un studiu realizat în mai 2012 a confirmat că divulgarea informaţiilor despre sine este un proces care activează exact aceea parte a creierului care coincide cu senzaţia de recompensă. Ceea ce poate îmbunătăţi starea de spirit şi poate diminua stresul!

A vorbi despre probleme sau pur şi simplu despre experienţele tale mai plăcute sau mai puţin plăcute se confundă, la nivel cerebral, cu starea de recompensă, de satisfacţie, cu dorinţa.

Destăinuirea devine atât de captivantă încât organizatorii studiului au constatat că mulţi dintre participanţi erau dispuşi să renunţe la bani pentru a beneficia de un moment în care îşi divulgă trăirile.

De asemenea, oamenii de ştiinţă sugerează că avantajele dezvăluirilor se adaptează la oameni prin mai multe moduri: consolidarea legăturilor sociale cu ceilalţi, auto-cunoaştere prin feedback-ul primit de la cei cu care dialoghează, prin a arăta celorlalţi că vrei să ştii ceea ce ei cunosc despre diferite situaţii.

De fapt, nevoia de a dezvălui despre propria persoană este, în calitate de specie, dovada nivelului nostru social: unde ne poziţionăm din punctul de vedere social.

În acest context, dr. Oz ne îndeamnă să vorbim cu cei din jur. Să spunem totul medicului nostru – există o nevoie acerbă pentru un dialog mai productiv între doctor şi pacient.

Dar, asiguraţi-vă că adresaţi întrebările corecte şi că punctaţi mai ales acele momente care ies din comun, din obişnuit.

Poate aţi simţit o durere de cap toată săptămâna, poate folosiţi toaleta de mult mai multe ori decât înainte, poate aţi simţit o durere uşoară în jurul gambei pentru care aţi luat ceva mai multe medicamente.

Nu le omiteţi, notaţi-le într-o agendă sau în smartphone-ul dvs; e mai bine să exageraţi cu atenţia decât să treceţi cu vederea.

Citeşte şi: Boala „a fi mereu nemulţumit”

Simplifică-ţi existenţa şi vei fi mai FERICITĂ!

Combate stresul cu dieta perfectă!
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Calciul e necesar toată viaţa!
Calciul e necesar toată viaţa!