Răspunde cu ADEVĂRAT sau FALS afirmaţiilor de mai jos şi află dacă eşti déjà dependentă.
1 – Mi-e poftă de ceva dulce după aproape fiecare masă.
2 – Beau cel puţin un suc pe zi (dietetic sau normal).
3 – Când văd ceva dulce, mă pot abţine cu greu.
4 – Mănănc aproape zilnic ciocolată sau bomboane.
5 – Câteodată nu mă pot controla atunci când vine vorba de dulciuri.
Dacă ai răspuns cu ADEVĂRAT la trei sau mai multe întrebări, te afli sub magia zahărului şi… poate a venit momentul să începi să reduci consumul de zahăr.
De ce e atât de rău?
După ani şi ani în care au spus într-una că numărul de calorii este tot ceea ce contează, acum nutriţioniştii recunosc că şi ceea ce mănânci are un rol important. “Dulciurile au conţinut caloric ridicat, stimulează secreţia de insulină rapid ceea ce duce în scurt timp la hipoglicemie, adică la senzaţia de foame şi din nou poftă de dulce”, explică medicul nutriţionist Anda Avramescu, de la Del Mar Medical Spa.
Şi mai înspăimântător (dacă se poate): surplusul de fructoză duce în timp la creşterea stratului de grăsime de pe abdomen, cel mai rău loc de depunere dacă ne gândim în termeni de riscuri pentru sănătate.
Zahărul în exces duce la formarea unor compuşi chimici (în engleză Advanced Glycation End-products) care pot cauza riduri premature, spune medicul Mark Hyman, autorul cărţii The Blood Sugar Solution.
Redu consumul de zahăr din alimentaţie, dar nu te zgârci să foloseşti produse cosmetice pentru piele. Zahărul, din acest punct de vedere, este un bun exfoliant care îndepărtează celulele moarte, lăsând pielea catifelată.
Pe moment îţi oferă puţină energie, însă la ceva timp după ce le-ai mâncat, produsele cu conţinut ridicat de zahăr te fac să te simţi obosită, mai stoarsă de energie decât înainte, spune nutriţionistul din New York, Keri Glassman. Prin contrast, mesele cu o balanţă echilibrată de fibre, grăsime şi proteine pot tempera pofta de dulce care îţi oferă adesea o stare asemănătoare mahmurelii.
În bestsellerul verii (o carte practică ce îţi oferă un program eficient de exerciţii şi unul alimentar), Carmen Brumă îţi recomandă, în cazul în care pofta de dulce e de nestăpânit, să încerci, într-o primă fază, să mănânci mai multă pâine de secară, paste integrale sau fulgi de ovăz. “Dacă visezi în continuare amandine, s-ar putea să ai o carenţă de crom, magneziu sau potasiu, aşa că îţi recomand să mergi la doctor.”
Ai zice că-ţi poţi păcăli pofta nebună de dulce cu un suc dietetic, nu? Însă experţii spun că nu este o alegere inteligentă. Deşi nu cunosc cauza, cercetătorii americani au descoperit că cei care beau sucuri cu îndulcitori sunt mai predispuşi să se îngraşe.
O posibilă explicaţie? Produsele “false” oferă posibilitatea organismului să poftească după dulciuri şi reduce posibilitatea de a te abţine, spune Lisa Young, profesor de nutriţie la New York University.
Încearcă aceste strategii simple de a te îndepărta uşor-uşurel de dulciuri – fără să să sacrifici gustul sau saţietatea
Fereşte-te de cerealele de la micul dejun
Chiar şi cerealele considerate integrale pot conţine zahăr, aşa că ai grijă atunci când îţi calculezi porţia zilnică (Medicul Anda Avramescu spune că Societatea Americană de Cardiologie recomandă limitarea la 6 linguriţe/zi femeile şi 9 linguriţe bărbaţii; aici e inclus şi zahărul adăugat în alimente). “Bolul ideal cu cereale ar trebui să aibă mai mult de 3 grame de fibre şi mai puţin de 3 grame de zahăr”, spune Lisa Young.
Nu te zgârci la proteine “slabe”
Carnea, peştele sau nucile sunt digerate mai încet, ceea ce ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Rezultatul? Te vei simţi sătulă timp mai îndelungat şi e mai puţin probabil să “devorezi” o ciocolată.
Ai grijă la batoane şi la shake-uri, pentru că sunt pline cu zahăr. Mai bine, optează pentru proteine de calitate pe care le găseşti în carnea de curcan, pui, peşte la grătar sau grăsimi slabe în iaurtul grecesc.
Nu lăsa spaţiu
În loc să mănânci toate substanţele care oferă atât de râvnitul gust dulce, “scoate-le complet din dietă şi înlocuieşte-le cu alimente sănătoase”, spune Karen Ansel, de la Academia de Nutriţie, din SUA. Aşa, va fi mai puţin loc pentru alimentele nesănătoase.
Poţi găsi oricum înlocuitori naturali bogaţi în fibre precum sfecla roşie, gogoşari, roşii cherry sau cartofi dulci la cuptor cu un praf de scorţişoară. Când eşti foarte aproape de tentaţie şi simţi că nu mai poţi, Carmen Brumă îţi recomandă o linguriţă de miere.
Bea inteligent
La prima vedere, freshurile pot părea salvatoare. Însă sucurile din fructele bogate în zahăr (banane, struguri, smochine, cirese) sunt bombe calorice, spune medicul Bogdan Guinea, consultant în nutriţie la B.Energy Body&Mind Fitness care recomandă să mănânci fructul întreg. Te saturi mai repede şi are mai puţine calorii. Poţi chiar să diluezi sucul cu puţină apă plată.
Alege fructele
Sunt nutriţionişti radicali care exclud fructele din dietă, din cauza conţinutului ridicat de zahăr. Nu trebuie să recurgi la o astfel de soluţie, dar poţi opta pentru fructe bogate în fitonutrienţi şi fibre, cu mai puţin zahăr în compoziţie precum afinele, lămâile, zmeura sau piersicile, spune Bogdan Guinea.
Evită zahărul ascuns
Îndulcitorii au multe nume şi se ascund acolo unde nu aşteptăm mai puţin, spune nutriţionistul Anda Avramescu. Sub nume de dextroză, maltodextrină, malţ, melasă sau siropuri de fructoză sau porumb, aceşti îndulcitori, dar şi zahăul pot fi găsiţi în pâine, ketchup, sos pentru paste, unt de arahide, dressinguri pentru salate.
Articol publicat în revista InStyle Romania