Insectele din Pomul de Crăciun

Bradul este simbolul central al Crăciunului, iar evenimente precum împodobitul şi aşezarea cadourilor sub el au devenit obiceiuri păstrate cu sfinţenie şi cu emoţie de zeci de popoare.
  • Publicat:
Insectele din Pomul de Crăciun

Bradul este simbolul central al Crăciunului, iar evenimente precum împodobitul şi aşezarea cadourilor sub el au devenit obiceiuri păstrate cu sfinţenie şi cu emoţie, de zeci de popoare.

Există, totuşi, o parte mai puţin plăcută de care trebuie să fim conştienţi: pomul de Crăciun, pe lângă luminiţe şi sclipici, adăposteşte  aproximativ 25.000 de insecte, acarieni, păianjeni…

„Există o serie de insecte ce se ascund în pomul de Crăciun”, a declarat profesor Bjarte Jordal, de la Universitatea din Bergen, Norvegia care a continuat făcând o listă succintă a celor care invadează brazii: păduchi, acarieni, molii, păianjeni, gândaci de dimensiuni mici…

În urma cercetărilor, s-au descoperit circa 25.000 de astfel de insecte în unii dintre pomii de Crăciun.

„Dacă acoperi pomul de Crăciun cu o pânză albă înainte de a-l arunca vei observa măcar o parte dintre aceste insecte care trăiesc practic în interiorul lui”, a explicat profesor Bjarte Jordal, expert în domeniul insectelor.

Cum sfârşesc aceste insecte în pomul de Crăciun?

Explicaţia este relativ simplă: „insectele se retrag pentru hibernarea de iarnă. De obicei, îşi golesc corpurile de fluide şi produc un lichid refrigerat, fiind complet inactive.

Însă, ele se trezesc la viaţă imediat cum pomul este adus în căldura unei sufragerii.

Este vorba de acţionarea stimulilor: senzaţia de căldură şi luminozitatea sunt percepute ca semne ale primăverii şi, automat, revin la viaţă.

Camerele vor fi invadate de insecte?

Se pare că nu… Profesor Jordal explică: „Cred că rămân în pomul de Crăciun. Atât copacul, cât şi casa vor rămâne uscate.

Apoi, majoritatea insectelor nu trăiesc în afara copacului, ci doar în interiorul lui. Pentru că ele nu se pot hrăni cu numărul limitat de plante dintr-o gospodărie şi, cel mai probabil, se usucă şi mor.

Mai mult, aceste insecte sau gândaci nu reprezintă un pericol pentru persoane sau pentru mobilă.

Cât despre riscul unor posibile alergii, nu cred că este cazul să vă faceţi griji pentru că nu există un astfel de pericol decât sporadic. De exemplu, în pom poate trăi un număr semnificativ de acarieni faţă de care persoanele cu alergii severe pot reacţiona.

Există un număr fix de insecte în fiecare pom de Crăciun?

„Acestea variază foarte mult. Prezenţa unora depinde de o pură coincidenţă, a altora de tipul de pom pe care îl cumpăraţi.

Copacii din propria gospodărie vor conţine, sigur, mult mai multe insecte decât cei crescuţi special pentru a deveni pomi de Crăciun.

Există riscul de a găsi mai multe insecte în pin, de exemplu…”

Poţi elimina micile insecte din copac?

„Categoric nu, sunt foarte isteţe şi se ascund foarte bine, iar majoritatea sunt invizibile pentru ochiul uman. Cu excepţia păianjenilor pe care ar trebui să îi observăm.

Pentru a obţine o imagine corectă, aşa cum am mai spus, puteţi să înfăşuraţi bradul cu o pânză albă şi, apoi, să-l scuturaţi.

Ce părere aveţi despre căpuşe şi toată agitaţia mediatică din jurul lor? Pot fi găsite în pomul de Crăciun?

„Căpuşele ar putea exista în pomul de Crăciun, iar Institutul Norvegian de Sănătate chiar a demarat o cercetare în acest sens.

S-a remarcat că, de cele mai multe ori, câinii pot lua căpuşe de la bradul de Crăciun, dacă dorm lângă acesta – de aceea nu trebuie lăsaţi să se odihnească sub pom.

Însă, în general, riscurile ca persoanele din casă să fie muşcate de o căpuşă din pomul de Crăciun sunt minime. Căpuşele sunt, de obicei, în starea de adormire atunci când pomul este adus în casă şi moarte în momentul în care pomul părăseşete casa, după Crăciun.

Deci, cum am spus, riscul este minim.”

Dar, chiar dacă există un risc aparent minor cu privire la neplăcerile pe care ni le pot oferi insectele, ce ar trebui, totuşi, să facă oamenii pentru a diminua măcar numărul lor?

„Recomand să cumpăraţi un pom cultivat la nivel local pentru că aşa, cel mai probabil, are o faună limitată.

În niciun caz nu trebuie să curăţaţi copacul de insecte pentru că îl veţi deteriora.

Oricum, nu există nimic de care să vă temeţi, o mulţime de insecte sau gândaci trăiesc chiar şi în plantele din ghiveci. Nu este o mare diferenţă faţă de situaţia pomului de Crăciun.”

Sursă: sciencedaily.com

Citeşte şi: Ai ac de cojocul insectelor?

Alergiile au devenit, în ultimii ani, tot mai agresive. Cum le ţinem sub control?

Stai departe de muşcăturile insectelor

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult