Întotdeauna, tenul trebuie acoperit cu un fond de ten de calitate, al cărui efect este completat de odihnă, de o alimentaţie echilibrată bogată în vitamine, minerale şi proteine. Dacă tenul a fost expus la diferenţe de temperatură, apelează la tratamente de recuperare, te sfătuiesc experţii în frumuseţe.
Este ştiut că temperaturile scăzute, gerul şi vântul puternic sunt nişte duşmani de temut ai tenului. Cum putem lupta eficient şi rapid împotriva lor? “Crema de zi ar trebui înlocuită cu cea de noapte, pentru că tenul este mult mai solicitat decât de obicei. Fondul de ten ar trebui să fie şi el mai cremos, mai emolient”, răspunde printr-un truc make-up artistul Mirela Vescan.
De asemenea, zona sensibilă din jurul ochilor trebuie să devină o prioritate indiferent de anotimp. Este nevoie de serum, cremă pentru ochi, fard corector anticearcăn, fluid în sezonul cald şi solid (baton) în sezonul rece. Se spune că dacă o femeie s-ar masa în jurul ochilor, circular, cu uleiuri vitaminizante, timp de 2 minute zilnic, nu ar mai face riduri niciodată.
Îngrijire în funcţie de vârstă
Este necesară o cultură în acest sens, o documentare permanentă pentru a şti cum să alegi produsele cosmetice. “La 20 de ani, sunt preferate produsele de întreţinere a tenului şi echilibrare a secreţiilor de sebuum, iar la 40 produsele ideale sunt cele de stimulare a funcţiilor pielii”, susţine make-up artistul Mirela Vescan.
Cert este că, indiferent de vârsta pe care o ai, regurile sunt aceleaşi: tenul trebuie curăţat corect, dimineaţa şi seara, cu ajutorul demachiantului potrivit tipului de ten şi niciodată cu săpun. Măştile joacă şi ele un rol important în îngrijirea tenului, indiferent de vârstă.
“Măştile hidratante nu ţin cont de vârstă, acestea fiind folosite şi la 20, 30, 40 şi 50 de ani. Un ten hidratat îmbătrâneşte mai greu”, consideră make-up artistul Adela Pasc. Nici crema hidratantă şi cea cu protecţie UV nu au vârstă. De exemplu, la 20 de ani se recomandă o cremă hidratantă şi cu protecţie UV, iar la 50 de ani o cremă hidratantă, cu protecţie UV şi cu ingrediente care luptă împotriva ridurilor şi a semnelor îmbătrânirii.
Riduri, cearcăne, pungi
Diferenţa dintre cearcăne şi pungi este dată de culoare şi volum, pungile sunt voluminoase şi în culoarea naturală a pielii, cearcănele sunt închise la culoare şi, de cele mai multe ori, sunt adâncite. Tratamentele pentru zona cearcănelor precum drenajul limfatic, masajul, mezoterapia ar trebui să devină rutină pentru orice reprezentantă a sexului frumos.
În plus, trebuie susţinute cu produse dermato-cosmetice, ce conţin colagen, acid hialuronic, vitamine şi extracte din acele plante care îngrijesc perfect dermul: floare de colţ, palmier alb, cătină albă, argan etc. Cum mascăm prin machiaj cearcănele? Dar ridurile şi pungile? “Este nevoie de produse cu putere de acoperire mai mare, în raport cu fondul de ten.
Acestea se pot numi: anticearcăn, camuflaj, baton corector, fluid corector. Pentru cearcăne este nevoie de produse mai deschise la culoare decât pielea, iar pentru pungi este nevoie de produse mai închise. Când sunt prezente ambele aspecte, se va crea un joc de lumini şi umbre, pe principiul
De asemenea, hidratarea cu ajutorul cremelor asigură elasticitatea pielii sensibile din jurul ochilor. Şi, nu în ultimul rând, din dietă, nu trebuie să lipsească fructele şi legumele. “Sunt sănătate curată, având un conţinut mare de apă. În plus, trebuie consumate cât mai multe lichide, pentru că frumuseţea vine şi din interior”, subliniază make-up artistul Adriana Hăloiu.
Trucuri de machiaj
Pentru machiajul ochilor, niciodată să nu te laşi ademenită de culorile sidefate. Alege nuanţe mate pentru a nu scoate în evidenţă ridurile, susţin la unison experţii în frumuseţe. Ce se întâmplă însă cu ridurile din jurul buzelor? “Dacă ridurile îţi fac probleme şi în jurul buzelor, foloseşte în procesul de machiaj a acestora un contur de buze în culoarea rujului, care nu-l va lăsa pe acesta să migreze.
Pentru machiajul cearcănelor ai două opţiuni: dacă cearcănele sunt urmate şi de pungi sub ochi atunci trebuie să foloseşti un anticearcăn mat, iar dacă ai doar cearcăne, poţi alege un anticearcăn iluminator, doar cu un ton mai deschis decât culoarea tenului tău, altfel poţi realiza chiar opusul.
Atenţie! Trebuie să ai grijă la aplicarea anticearcănului, să nu foloseşti prea mult, deoarece poţi crea efectul de ochelari care devine foarte inestetic. După ce ai terminat mascarea cearcănelor şi a pungilor, continuă machiajul cu fond de ten, pudră şi blush. În final, machiajul ochilor poate fi realizat în orice culoare doreşti”, susţine make-up artistul Adela Pasc.
Ce combinaţii de produse fac însă senzaţie într-un cadru festiv? “De Valentine’s Day, de exemplu, sunt uşor de remarcat texturile strălucitoare, sclipitoare, extensiile de gene, rujul roşu şi pudrele iluminatoare. Este un machiaj uşor de realizat şi de efect”, sugerează make-up artistul Mirela Vescan.