Naşterea prematură este un fenomen ce afectează un număr tot mai ridicat de femei, fiind, alături de malformaţiile congenitale, cea mai importantă sursă de morbiditate şi mortalitate neonatală, cu consecinţe tardive debilitante.
România este ţara cu cea mai mare rată a deceselor infantile din Uniunea Europeană, peste 20.000 de copii născuţi anual înainte de termen riscând să moară.
Este considerată naştere prematură, naşterea înaintea terminării perioadei normale de gestaţie, respectiv la mai puţin de 37 săptămâni. Cu cât prematuritatea este mai mare, cu atat bebeluşul este mai fragil, iar şansele de a supravieţui fără asistenţă medicală cresc riscurile de complicaţii.
Printre riscurile la care se expune nou-născutul prematur se numără afecţiuni clinice, neurologice şi psihomotorii ca: anemie, hemoragie cerebrală cu risc vital imediat, dar şi sechele pe termen lung: afectarea structurii şi functţonalităţii bronhopulmonare, tulburări cognitive şi/sau motorii, tulburări de creştere şi dezvoltare, infecţii severe neonatale, boli de inimă hipoglicemie, insuficienţă respiratorie neonatală, icter neonatal, afectarea retinei cu pierderea parţială sau totală a vederii, sau inflamaţii intestinale.
Naşterea prematură este una dintre principalele cauze ce determină moartea infantilă. În aproximativ 50% din cazurile de naştere prematură, mama a avut contracţii prenatale. Deşi jumătate dintre gravide au contracţii prenatale, doar 20% dintre ele nasc înainte de termen.
Actim PROM şi Actim PARTUS sunt cele mai sigure şi noi teste de identificare şi prevenire a complicaţiilor generate de naşterea prematură, disponibile pe piaţă locală.
Aceste teste rapide rectionează imunocromatografic în prezenţa a doi compuşi specifici. Astfel, caracteristic gravidelor, IGFBP-1 (Insulin-like growth factor-binding protein 1) şi forma fosforilată a IGFBP-1 sunt prezente şn concentraţii ridicate şi sunt puse în evidenţă cu ajutorul testelor rapide Actim PROM şi Actim PARTUS care au la bază anticorpi monoclonali.
Cu o sensibilitate de 100% şi specificitate de 83% faţă de testele rapide care dozează fibronectina fetală şi testul pH (sensibilitate de 100%, 94% respectiv specificitate 70% si 63%) cele două teste rapide sunt acum disponibile şi în România.
Testele nu necesita niciun echipament adiţional, rezultatul concret este disponibil imediat, iar pacientele cu rezultat pozitiv pot fi uşor motivate să se interneze în spital, unde pot fi tratate în mod corespunzător.
Citeşte şi: Naşterea prematură şi tulburările psihice