De asemenea, tensiunea arterială este mai mică la consumatorii de ceai. Potrivit unui studiu realizat în Japonia, femeile care au băut zilnic peste 5 ceşti de ceai au prezentat un risc de deces din cauza bolii cardiovasculare cu 31% mai mic comparativ cu femeile care au băut o ceaşcă sau mai puţin zilnic, iar bărbaţii din grupul iubitorilor de ceai au prezentat un risc redus cu 22%.
Un aspect interesant: pentru că băutul ceaiului este popular în Japonia în toate păturile sociale şi în diferite stiluri de viaţă, studiul pare să indice că ceaiul verde furnizează şi alte beneficii pentru sănătate: cei care îl consumă au tendinţa de a face şi alte alegeri sănătoase (fac sport, mănâncă fructe şi legume etc.).
Cercetătorii de la University of North Carolina School of Public Health au desfăşurat o meta-analiză pentru a înţelege mai bine rolul ceaiului în sănătatea inimii. În final, au stabilit că băutul a 3 ceşti de ceai zilnic poate reduce apariţia atât a atacului de cord, cât şi a bolii coronariene cu nu mai puţin de două treimi.
Dovezi suplimentare ale rolului pozitiv al ceaiului pentru inimă rezultă şi dintr-un studiu cu durata de 7 ani asupra femeilor americane, prin care s-a constatat că riscul de evenimente vasculare importante – infarct, atac cerebral sau deces din cauza bolii cardiovasculare a fost semnificativ mai mic în cazul femeilor care au băut cel puţin 4 ceşti de ceai zilnic.
Mai multe despre efectul ceaiului aupra bolii cardiovasculare în “Cartea ceaiului verde”, www.curteaveche.ro.