Dacă aveţi în faţă un produs sărac în grăsimi şi un altul plin de grăsimi, în alegeţi pe primul pentru a vă asigura că nu puneţi kilograme în plus, nu-i aşa? Ei bine, greşiţi!
Specialiştii atrag atenţia că low-fat şi fat-free nu înseamnă întotdeauna mai puţine riscuri pentru siluetă, iar în multe alimente, grăsimea este înlocuită cu zahăr, adică cu calorii. Multe!
„Oamenii nu-şi dau seama că alimentele degresate sau conţinând-o în cantitate mică nu sunt întotdeauna şi sărace în calorii”, susţine Brian Wansink, cercetător şi doctor în ştiinţe medicale, unul dintre autorii cărţii Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think.
Gustările low-fat au cu circa 11% mai puţine calorii decât variantele cu grăsime, nu mai puţine, cum am fi cu toţii tentaţi să credem.
În studiul Can ‘Low-Fat’ Foods Lead to Obesity, apărut în 2006, în publicaţia Journal of Marketing Research, se demonstra cum alimentele low-fat nu vor rezolva niciodată problema obezităţii globale.
Oamenii sunt tentaţi să consume în cantităţi exagerate acest tip de alimente bazându-se pe ideea că nu se vor îngrăşa, însă în realitate nu reuşesc nici măcar să-şi menţină numărul de kilograme la o valoare stabilă, crescând constant.
“Grăsimea înseamnă savoare. Când o elimini, trebuie să o înlocuieşti cu altceva“, explică nutriţionista Keri Glassman, autoarea cărţii The New You and Improved Diet.
Practic, grăsimea este înlocuită cu zahăr, făină, agenţi de îngroşare sau cantităţi mari de sodiu care să substituie gustul grăsimii. Toate aceste alimente sunt, de obicei, sărace în proteine şi fibre, se digeră rapid şi nu menţin senzaţia de saţietate pentru mult timp, motiv pentru care ni se face foame la scurt timp după ce le consumăm.
Iată de ce alimentele low-fat sau fat-free afectează silueta mai mult decât ne-am închipui muţi dintre noi şi este de preferat să le alegem pe cele integrale în locul lor.
Alimente sărace în grăsimi dar periculoase pentru siluetă: iaurtul şi laptele semi /degresat, covrigeii (pretzel), chipsurile, milk-shake-urile, sosurile pentru salată, mâncărurile congelate, maioneza de la supermarket în varianta fără grăsimi, supele şi ciorbele la conservă, îngheţata, biscuiţii etc.