Cum ne recuperăm soţia după ce maternitatea a fascinat-o şi epuizat-o, se întreabă unul dintre cititorii noştri. Psihoterapeutul Emilia Potenteu vine cu răspunsurile.
De când a născut primul nostru copil, soţia mea refuză să se mai considere femeie şi petrece 24 de ore din 24 cu el, deşi ne pregătim să îi serbăm a doua aniversare şi eu am mai mare nevoie de ea ca oricând.
Emilia Potenteu: Cu această problemă se confruntă majoritatea cuplurilor, cu modificarea semnificativă a dinamicii cuplului odată cu apariţia copilului. Femeia este bombardată de o serie de modificări, o dată neurohormanal şi apoi psihologic, fiziologic şi implicit, comportamental. Mai mult decât atât, întreaga ei scară valorică, formată într-o viaţă, se schimbă semnificativ.
Structura familiei se schimbă, iar trecerea de la statutul de iubiţi la cel de părinţi, atrage după sine consecinţe. Se spune că un copil consolidează o relaţie funcţională, dar distruge o relaţie uşor şchiopătândă. Lipsa înţelegerii şi a comunicării duce la destrămarea cuplului.
Maturitatea afectivă a partenerilor presupune stabilitate emoţională, altruism, empatie, acceptarea nevoilor afective de moment ale celuilalt. Toate aceste lucruri pot fi atinse doar dacă există o comunicare eficientă între soţi. Altfel, copilul devine doar pretextul înstrăinării dintre ei.
Relaţia de cuplu este un dans, obligatoriu în doi. Poate că soluţia la această problemă este să se încerce cucerirea nevestei, tratarea ei ca în primele momente ale relaţiei, seducerea ei ca atunci când doar ce ai întâlnit-o.
Mi-e greu să cred că în faţa acestei artilerii, orice femeie poate să rămână doar mama copilului proaspăt născut!