Aromaterapie – Lasă-te sedusă de esenţele aromatice!

Cunoscută ca o ramură a fitoterapiei, aromaterapia utilizează uleiurile esenţiale într-un dublu scop – de întărire a rezistenţei naturale şi de relaxare prin instalarea stării generale de bine. Masaje, băi, inhalaţii fac minuni pentru trup şi suflet, însă pentru un confort absolut este importantă respectarea câtorva reguli.
  • Publicat:
Aromaterapie - Lasă-te sedusă de esenţele aromatice!

Cunoscută ca o ramură a fitoterapiei, aromaterapia utilizează uleiurile esenţiale într-un dublu scop – de întărire a rezistenţei naturale şi de relaxare prin instalarea stării generale de bine.

Masaje, băi, inhalaţii fac minuni pentru trup şi suflet, însă pentru un confort absolut este importantă respectarea câtorva reguli.

Uleiurile / esenţele vegetale – cum le folosim

Folosirea esenţelor vegetale îşi are originea în timpuri străvechi. În China, Persia şi Egipt plantele aromatice şi răşinile mirositoare erau folosite în special pentru ceremoniile religioase, dar şi terapeutic. Astăzi, terapia prin uleiuri esenţiale îmbină atât latura medicală, cât şi răsfăţul corporal. Lavandă, rozmarin, bergamotă, lămâie, cedru, floare de portocal, trandafir sunt printre cele mai cunoscute plante care produc substanţe volatile.

Esenţele vegetale se pot utiliza pe cale cutanată – masaje, băi sau atmosferică – inhalare (arzătoare de parfum). Cert este că atunci când sunt aplicate pe piele pătrund mai încet prin pori şi prin foliculii piloşi. Prin inhalare sau ingerate sunt mult mai repede absorbite. Atenţie! Înainte de a achiziţiona un ulei esenţial trebuie să fii în temă cu natura produsului, dacă este diluţie (folosite doar pentru masaj) sau esenţă pură (diverse tratamente).

Este bine de ştiu că uleiurile esenţiale pure nu trebuie aplicate direct pe piele. Există un risc crescut de iritaţii şi arsuri. Prin urmare, pentru masaje, uleiurile esenţiale trebuie întotdeauna diluate în prealabil într-o bază de ulei vegetal. Pentru băi, este recomandat ca acestea să fie diluate în puţin spumant.

Uleiurile esenţiale sunt contraindicate femeilor însărcinate sau celor care alăptează şi se recomandă ca cei mici să nu fie îngrijiţi cu aceste produse până la vârsta de 3 ani.

Băi cu lapte şi miere

Aroma florilor din lumea întreagă se poate regăsi în miere. Încă de pe vremea faraonilor, “elixirul vieţii” este folosit cu succes pentru întinerirea şi înfrumuseţarea tenului. Cleopatra fiind renumită pentru băile cu lapte şi miere pentru un ten radios. Este dovedit de secole faptul că mierea regenerează pielea, o hidratează, o împrospătează şi o întinereşte.

În plus, prin efectul ei hidratant, mierea este eficientă şi în tratamentul buzelor uscate. Pentru a revitaliza pielea uscată combină acasă inspirat ingrediente proaspete şi naturale. Un astfel de preparat cosmetic este incomparabil mai eficient decât multe din produsele existente pe piaţă. Rezultatele sunt vizibile imediat, pielea devine suplă şi catifelată.

Folosită în masaj, mierea se poate combina cu uleiuri aromatice naturale 100%. O sesiune de masaj cu miere se face în zile alternative (pielea are timp să respire şi să se regenereze) într-un număr de 12-15 şedinţe. Masajul poate începe cu zonele cu probleme (15-20 de minute), apoi se continuă pe tot corpul (durează aproximativ 1 oră). După finalizarea masajului, mierea se înlătură cu apă călduţă, iar pe zonele masate se aplică creme hidratante.

Medicamente într-o singură sticlă

Aplicate după baie sau duş, în strat subţire, pe pielea uşor umedă, uleiurile de corp vor fi mai rapid absorbite de piele având un efect mai puternic. Masate uşor, până ce sunt absorbite bine, uleiurile vegetale pure stimulează stratul subţire protector al pielii, ajutând la formarea unui înveliş cald în jurul trupului.

Masajul cu uleiuri naturale este un tratament de frumuseţe ce hrăneşte profund pielea şi ajută corpul şi mintea să se relaxeze (se poate aplica ulei esenţial pe tot corpul sau pe o zonă precisă). În plus, proprietăţile antiseptice ale uleiurilor esenţiale sunt adesea recomandate în cadrul acneei, infecţiilor pielii, eczemelor etc.

Lavandă & arnică, relaxare la final de zi

Fără doar şi poate atunci când te gândeşti la un ulei esenţial, mintea te trimite automat cu gândul la lavandă. Este renumit pentru relaxarea şi răsfăţul încă de la prima interacţiune. În plus, generează şi un somn liniştit. La fel de eficient, dar poate nu atât de cunoscut  este uleiul de masaj cu arnică.

Fie că ai mers la sală sau doar ai dat o tură cu bicicleta, masează-ţi picioarele cu acest ulei (este recomandat atât înainte, cât şi după o activitate fizică). Activitatea combinată cu masajul îţi va încălzi muşchii şi va preveni leziunile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult