Îngrijirea celor mici: alăptarea, diversificarea, fontanela şi greutatea ideală

Cititoarele noastre mămici ne-au cerut lămuriri în legătură cu diverse probleme cu bebeluşii. Oana le răspunde.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Îngrijirea celor mici: alăptarea, diversificarea, fontanela şi greutatea ideală

Cititoarele noastre mămici ne-au cerut lămuriri în legătură cu diverse probleme cu bebeluşii. Oana le răspunde.

Cum putem scăpa de răceală primăvara

Nu ştiu cum se face, dar an de an, în prag de primăvară toată familia mea răceşte. De la mic la mare. Fiul meu are 2 ani, eu şi soţul meu 30 de ani. Cu noi locuieşte şi bunica mea, 74 de ani, care a avut pe tot parcursul vieţii probleme la plămâni. În prezent, are doar 1 plămân. Noi ne vindecăm mai repede, dar la ea recuperarea este grea şi virozele foarte agresive. Cum am putea să îmbunătăţim imunitatea celui mic şi a bunicei?     

Există două modalităţi. În primul rând, profilaxia specifică, vaccinul antigripal, deosebit de important pentru toţi, dar aproape esenţial pentru bunică în situaţia în care se află, adică o suferinţă cronică pulmonară. Apoi, imunitatea poate fi stimulată prin produse homeopate, dar şi extracte diverse sau aminoacizi diverşi precum arginina, ornitina, lizina.

Apoi, suplimentarea zilnică cu vitamina C între 1.000-2.000 mg, preferabil cu zinc, plus din surse naturale fructe – citrice, fructe de pădure, legume proaspete, salate. De asemenea, este importantă vitamina D, din lactate, dar şi suplimente, plus uşoara expunere la soare. Multă sănătate tuturor!
 

Fontanela

Bebeluşei mele de 4 luni îi pulsează fontanela ca şi cum ar fi o inimioară. Este vizibil doar dacă stă pe burtică şi face puţin efort, iar dacă e în repaus doarme sau stă pe spate relaxată şi îi pun degetul acolo simt aceleaşi pulsaţii. Este normal? Să merg cu ea la pediatru?

A doua problemă ar fi că după ce i-am băgat un supozitor, a avut scaunul cu un dopuleţ de mucus, puţin mai apos, nu foarte tare, puţin lichid ca şi cum ar fi diaree şi după consistenţă normală. Să fie risc de vreo infecţie? Nu am avut probleme de sănătate, am născut-o la termen 50 cm şi 3.300 g, iar acum la 4 luni şi 2 săptămâni are 8 kg si 65 cm.

În primul rând, nu trebuie să vă îngrijoraţi din cauza pulsaţiior percepute mai puternic când copilul schimbă poziţia, puteţi sta de vorbă cu un medic pentru a vă explica şi monitoriza evoluţia „închiderii” fontanelei şi măsurarea lunară a diametrului cranian. Nici în ceea ce semnalaţi la nivelul scaunului nu văd o problemă, aceste alternanţe sunt normale şi vor mai apărea acum odată cu diversificarea.

Lactoza o problemă?

Bebele meu are 6 luni şi un pic, iar de pe la 5 luni şi o săptămână am început diversificarea. La recomandarea pediatrului i-am dat şi brânzică (făcută de mine cu calciu lactic), dar a doua zi s-a umplut pe faţă, piept şi burtică de bubiţe mici – mai degrabă sub formă de pete mici, mici şi multe.

Cât timp am alăptat (până la 6 luni), am început să devin eu intolerantă la lactate (în special, la lapte) pentru că aveam diaree, dar şi copilul păţea la fel. E posibil să devină acum şi el intolerant la lactoză?

Este posibilă şi intoleranţa şi alergia, din moment ce capătă o expresie cutanată. Este clar că trebuie să evitaţi o perioadă administrarea lactatelor apoi să le reintroduceţi treptat şi cât mai izolat de alte alimente pentru a identifica factorul alergeni.

Alăptarea şi sportul

Aş dori să ştiu dacă pot merge la o sală de aerobic sau la un bazin de înot atâta timp cât încă alăptez (fetiţa mea are 5 luni).

Da, cu siguranţă! Te va ajuta din multe puncte de vedere. Ca tip de sport depinde de ce fel de sport ai făcut înainte, în sensul în care dacă înainte nu făceai aerobic sau alt sport cardio, poate că ar trebui să începi cu ceva mai delicat adresat problemelor de după naştere: Pilates, yoga şi înot.

Diversificarea alimentaţiei

De la ce vârstă putem să începem diversificarea alimentaţiei? Bebeluşul meu are 4 luni şi 2 săptămâni şi este hrănit exclusiv de la sân. Aş vrea să încep să îi dau şi altceva. Cu ce începem în primă fază? Mulţumesc!

De la 4-5 luni se poate începe diversificarea, preferabil sub îndrumarea unui medic pediatru, dar găsiţi multe sfaturi utile elaborate de medici pe site-uri, cum ar fi www.protejamcopilaria.ro sau www.nestlebaby.ro ori www.pediatria.ro. Succes!


Bebe nu ia în greutate

Am un copil de 1 an şi 5 luni şi are greutatea de 8,3 kg. A fost născut prematur, prin cezariană, cu greutate de 2.220 g şi a fost alăptat exclusiv cu formulă, întrucât nu am avut eu deloc lapte să îi dau. Analizele de sânge au ieşit în parametrii normali. La examenul de urină a ieşit o infecţie urinară cu proteus şi încă nu am scăpat de ea. Am făcut ecograf abdominal şi a ieşit ok.

Ce analize să îi fac ca să descopăr cauza – de ce nu ia copilul în greutate? Am fost la multe cabinete de pediatrie particulare şi nu au dat rezultate tratamentele indicate. Vă rog să mă sfătuiţi ce să fac pentru că sunt disperată.

Verificaţi prin analize amănunţite dacă nu cumva copilul are intoleranţă la gluten sau la alte substanţe.

Lapte de vacă la bebeluşi?

Vă rog frumos să mă ajutaţi cu un răspuns. Fetiţa mea are 4 luni, am alăptat până aproape de 3 luni apoi am rămas fără lapte. Am trecut pe lapte praf, dar este scump şi nu prea ne descurcăm deoarece sunt aproape 2 cutii (600 g fiecare) pe săptămână. Oare pot să îi dau în acelaşi timp şi lapte de vacă?

Laptele de vacă nu este recomandat bebeluşilor atât de mici întrucât conţine mulţi factori alergeni şi generează anemie. De acum, veţi începe diversificarea şi puteţi adăuga piureuri diverse.
 

Intoleranţă la gluten

Am o fetiţă de 1 an şi 8 luni şi are 9,7 kg. I-am făcut analizele şi nu a apărut nimic în afară de o intoleranţă la gluten. Mănâncă de toate, dar nu ia în greutate cum trebuie. Are 3 mese şi 1, 2 gustări. Ar trebui să mă îngrijorez?

Nu cred că trebuie să vă îngrijoraţi. Însă luaţi în serios intoleranţa şi evitaţi alimentele ce îl conţin pentru că nu numai că împiedică luarea în greutate, dar irită şi inflamează mucoasa…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult