Otita medie acută este o boală care se poate manifestă prin durere la nivelul urechii, febră, stare generală de rău, diaree şi afectează 3 din 4 copii cel puţin o dată până la vârsta de 3 ani. În lipsa tratamentului, poate duce la deficit de auz.
Totodată, specialiştii pediatri avertizează părinţii ai căror copii au sub 5 ani şi merg la creşă sau grădiniţă că aceştia sunt de 3 ori mai expuşi riscului de îmbolnăvire cu otită medie acută.
Otita medie acută este o boală extrem de dureroasă, foarte frecventă la copii, este provocată de bacteria pneumococică şi se poate manifesta prin mai multe episoade. Simptomele includ durere severă, febră şi tulburări de somn. Dacă boala se agravează, poate necesita intervenţii chirurgicale. Complicaţiile otitei medii pneumococice pot include mastoidită, paralizie facială, meningită, abces cerebral.
Spre deosebire de alte boli frecvente la copiii, otita medie acută nu conferă imunitate pe viaţă după trecerea prin boală, ci dimpotrivă, pot apărea episoade repetate.
Astfel, 1 din 3 copii suferă de 6 episoade de otită medie acută până la vârsta de 7 ani. În lipsa imunizării, 60% dintre copiii afectaţi de episoade frecvente de otită medie acută îşi pot pierde auzul, din cauza acumulării de lichid în spatele timpanului.
Ultimele date disponibile la nivel local arată că în România sunt raportate anual 139.480 de cazuri de otită medie acută la copii, dintre care 5.480 de cazuri în spitale, aproape 40.000 de cazuri la medicii specialişti, şi peste 94.000 de cazuri la medicii de familie.
Potrivit concluziilor unui studiu derulat la nivel internaţional în 2012 cu privire la nivelul de informare al părinţilor, mai puţin de 1 din 4 părinţi respondenţi au ştiut că există un vaccin împotriva otitei medii, deşi majoritatea recunosc că această boală reprezintă o suferinţă considerabilă pentru copil şi un motiv de anxietate pentru familie.
De asemenea, studiul concluzionează că otita medie este, dupa pneumonie, boala copilăriei care îi îngrijorează cel mai mult pe părinţii din România, deşi foarte puţini cunosc ori utilizează mijloace de prevenţie moderne.
Totodată, mai ales în contextul actual privind introducerea vaccinării pneumococice în Schema Naţională de Imunizare, Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia că dintre toate bolile pneumococice, otita medie acută este şi cel mai frecvent întâlnită la copii.
De exemplu, incidenţa bolilor pneumococice în S.U.A. arată că numărul de cazuri de otită medie acută depăşeşte de 17 ori pe cel de pneumonie pneumococică, care ocupă următorul loc ca frecvenţă de cazuri noi. Totodată, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile pneumococice reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel internaţional.
Vaccinarea pneumococică asigură protecţia împotriva complicaţiilor şi a suferinţei de zi cu zi provocată de otita medie acută, dar şi împotriva formelor invazive de boală, precum pneumonia, meningita sau bacterimia pneumococică. Pentru că bacteria se răspândeşte pe calea aerului, bolile pneumococice sunt mai răspândite primăvara şi iarna.