Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Yale sugerează că prin examinarea placentei la naştere ar putea fi depistat autismul în stadii incipiente iar tratamentul ar putea fi mult mai eficient.
Prin analiza microscopică a trofoblastelor placentare, markeri-cheie în depistarea autismului, specialiştii în genetică susţin că pot identifica această boală încă de la naştere, astfel încât cei cărora li se descoperă o creştere anormală în volum a acestor celule să beneficieze de tratament rapid şi eficient, mai ales că orice creier răspunde cel mai bine în primul an de viaţă.
Doctorul Harvey Kliman, autorul studiului, spune că o placentă pe suprafaţa căreia există mai mult de 4 formaţiuni nodulare ce includ trofoblaste indică un risc de până la 97% ca nou-născutul să sufere de autism.
Până în prezent, singura metodă prin care autismul putea fi depistat cât mai repede era istoricul familial – cuplurile care fac un copil bolnav de autism sunt de 9 ori mai predispuşi să facă un alt copil cu aceeaşi afecţiune.