Aproximativ 1.000 de românce mor anual din cauza cancerului ovarian

Pe 8 mai 2013, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) se alătură asociaţiilor de pacienţi din întreaga lume, marcând, pentru prima dată în ţara noastră, Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian. Chiar dacă nu se numără printre cele mai frecvente forme de cancer, neoplazia ovariană este una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologică, înregistrând cele mai mici şanse de supravieţuire.
  • Publicat:
Aproximativ 1.000 de românce mor anual din cauza cancerului ovarian

Pe 8 mai 2013, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) se alătură asociaţiilor de pacienţi din întreaga lume, marcând, pentru prima dată în ţara noastră, Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.


Chiar dacă nu se numără printre cele mai frecvente forme de cancer, neoplazia ovariană este una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologică, înregistrând cele mai mici şanse de supravieţuire.


«Am simţit nevoia să ne manifestăm solidaritatea cu femeile care sunt afectate de această boală mutilantă atât fizic, cât şi psihic. Primii paşi pe care noi, ca asociaţie de pacienţi, putem să-i facem, sunt orientaţi în direcţia informării corecte, pentru a încerca să creştem frecvenţa cu care femeile de peste 30 de ani merg la control ginecologic», a declarat dl. Cezar Irimia, preşedinte FABC.

În fiecare an, în întreaga lume sunt diagnosticate aproximativ 224.747 cazuri noi de cancer ovarian – incidenţa fiind de 6,3 la 100.000 de locuitori – şi sunt înregistrate 140.163 decese datorate cancerului ovarian – 3,8 decese la 100.000 de locuitori.


În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a 5-a formă de cancer ca frecvenţă, la femei, cu o incidenţă care este cu 50%  mai mare decât media mondială – 9,4 cazuri la 100,000 de locuitori. În fiecare an, în ţara noastră se raportează 1.686 cazuri noi de cancer ovarian, în timp ce 981 de românce mor anual din cauza cancerului ovarian.

Tipuri de cancer ovarian şi simptome

Cancerul ovarian este o boală care de cele mai multe ori nu prezintă simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă.
Există 3 tipuri de cancer ovarian. Cea mai frecventă formă o reprezintă carcinomul epitelial, care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului (din epiteliu). Al doilea tip de cancer ovarian ca frecvenţă este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele. Al treilea tip de cancer ovarian, tumorile stromale, este rar şi se dezvoltă din ţesutul de susţinere al ovarului.
Ca multe alte tipuri de cancer însă, cancerul ovarian poate avea evoluţie bună dacă este depistat în stadiile sale timpurii.

«Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când încă este localizat doar în ovar, supravieţuirea la 5 ani se situează în zona prognosticului optimist. Este un motiv în plus ca femeile ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obţine un diagnostic corect» a declarat dna. dr. Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic Bucureşti.


Din păcate, multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadiu avansat. Aceasta se datorează faptului că simptomele sunt greu de identificat sau nu apar decât atunci când boala a avansat.
Cele mai frecvente semne şi simptome ale cancerului ovarian sunt:


• Dureri abdominale sau pelvine
• Modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie)
• Modificări urinare
• Sângerări vaginale neobişnuite
• Dureri în timpul contactului sexual
• Pierdere în greutate
• Oboseală, astenie
• Distensie abdominală


În timp ce la majoritatea femeilor cu cancer ovarian nu se cunoaşte ce a declanşat apariţia bolii, cercetatorii au identificat câţiva factori care cresc riscul de apariţie al cancerului ovarian, precum:


• Vârsta înaintată
• Istoricul familial şi genetic
• Menarha precoce sau menopauza tardivă
• Prima sarcină tardivă (după vârsta de 30 de ani)
• Nuliparitatea
• Istoric de cancer de san

Diagnosticul cancerului ovarian se face prin:

• Ecografie abdominală sau transvaginală
• Tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară
• Test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125
• Laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral
• Biopsie – prelevarea unei probe de ţesut tumoral pentru a depista existenţa celulelor canceroase

Tratamentul cancerului ovarian depinde de mai mulţi factori printre care dimensiunea tumorii, tipul tumorii sau alte caracteristici ale tumorii. Intervenţia chirurgicală se face pentru îndepărtarea tumorii ovariene şi a altor organe din jur (dacă este cazul) precum trompe uterine sau uter şi reprezintă primul pas obligatoriu al secvenţei terapeutice. Chimioterapia şi radioterapia sunt de asemenea folosite în tratamentul cancerului ovarian pentru distrugerea celulelor canceroase. Ultimele cercetări au pus la dispoziţia medicilor şi terapii ţintite care pot oferi beneficii pacientelor cu cancer ovarian.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre cancerul ovarian


1: Toate femeile pot face cancer ovarian


Cancerul ovarian este diagnosicat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din întreaga lume. Spre deosebire de alte forme de cancer, această boală afectează femeile atât din ţările dezvoltate cât şi pe cele din ţările în curs de dezvoltare. Este important să ştim care sunt simptomele, factorii de risc şi istoricul familial, atât din partea mamei cât şi din partea tatălui.

2: Cunoaşterea semnelor incipiente ale bolii poate salva vieţi

Experţii sunt de părere că frecvenţa şi apariţia combinată a anumitor simptome pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian. Dacă o femeie manifestă în mod frecvent una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important să ia legătura cu un medic :
• Dureri abdominale sau pelvine
• Modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie)
• Modificări urinare
• Sângerări vaginale neobisnuite
• Dureri în timpul contactului sexual
• Pierdere în greutate
• Oboseală, astenie
Având în vedere că această simptomatologie poate fi specifică şi altor boli, este mai bine să mergem la medic.

3: Diagnosticarea în faza incipientă îmbunătăţeşte semnificativ şansele de supravieţuire

Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când este doar în ovar, 90% dintre femei supravieţuiesc la 5 ani (perioada de timp pe durata căreia este analizată în mod normal supravieţuirea atunci când se evaluează tratamentul în oncologie). O femeie ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian trebuie să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obţine un diagostic corect.

4: Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori în stadii târzii

Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori atunci când boala este în stadiu avansat. Acest lucru se întamplă şi datorită faptului că femeile cred că simptomele se datorează menstruaţiei, menopauzei, alimentaţiei sau le confundă cu probleme banale de stomac sau digestive. Mai mult decat atât, medicii pot uneori să diagnosticheze iniţial o afecţiune similară, dar frecventă apariţiei acestor simptome îi ajută să facă diferenţa între cancerul ovarian şi alte boli.

5: Multe femei consideră că testul Babeş – Papanicolau poate detecta cancerul ovarian

Testul Babeş – Papanicolau nu diagnostichează cancerul ovarian, ci detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legatură cu un potenţial cancer ovarian.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
CREIERUL, organul transformării
CREIERUL, organul transformării