Gura uscată (xerostomia) poate ascunde boli grave!

Gura uscată, o problemă cu care se confruntă milioane de oameni, se poate manifesta în diverse moduri, iar printre cele mai întâlnite simptome sunt: lipsa salivei sau aspectul vâscos ala acesteia, buze uscate, cu aspect stafidit, mcii porţiuni albicioase pe limbă, respiraţie neplăcută, gingii umflate de culoare roşu aprins, incapacitatea de a consuma alimente picante şi senzaţia permanentă de sete.
  • Publicat:
Gura uscată (xerostomia) poate ascunde boli grave!

Gura uscată, o problemă cu care se confruntă milioane de oameni, se poate manifesta în diverse moduri, iar printre cele mai întâlnite simptome sunt: lipsa salivei sau aspectul vâscos al acesteia, buze uscate, cu aspect stafidit, mici porţiuni albicioase pe limbă, respiraţie neplăcută, gingii umflate de culoare roşu aprins, incapacitatea de a consuma alimente picante şi senzaţia permanentă de sete.

Pe lângă faptul că este o problemă inconfortabilă, gura uscată poate duce la apariţia cariilor dentare şi a infecţiilor de la nivelul cavităţii orale.

Însă, majoritatea oamenilor nu conştientizează că gura uscată nu este o boală ci un simptom, de cele mai multe ori în spatele acesteia aflându-se deshidratarea, anxietatea şi alte afecţiuni precum diabetul, hipertensiunea arterială, anemia, bolile autoimune cum este artrita reumatoidă, sau chiar boala Parkinson.

De asemenea, şi anumite medicamente pot avea drept efect advers uscarea excesivă a gurii, printre acestea numărându-se tratamentele cu antihistaminice, cele folosite în hipertensiune, antidiareicele sau terapiile anticancer, care pot distruge celulele din glanda salivară.

O cauză mai puţin obişnuită a sindromului de gură uscată este şi prezenţa rănilor sau a intervenţiilor chirurgicale survenite în regiunea capului sau a gâtului.

Fumatul şi alcoolul, de asemenea, pot duce la incapacitatea de a produce salivă.

Citeşte mai multe despre simptomul de gură uscată (sau xerostomie) din dicţionarul nostru de semne si simptome.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult