Uitaţi de teme! Vara e doar pentru joacă!

Teme lungi şi plictisitoare, referate, fişe. Vă sună cunoscut? Înseamnă coşmarul celor mai mulţi copii aflaţi în vacanţa de vară, cărora li se impun teme peste teme pe motiv că vara… uită tot. În timpul copilăriei, vara nu e anotimpul uitării, ci al jocurilor pline de informaţii, al conversaţiilor lungi şi frumoase care se reţin toată viaţa.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Uitaţi de teme! Vara e doar pentru joacă!

Teme lungi şi plictisitoare, referate, fişe. Vă sună cunoscut? Înseamnă coşmarul celor mai mulţi copii aflaţi în vacanţa de vară, cărora li se impun teme peste teme pe motiv că vara… uită tot. În timpul copilăriei, vara nu e anotimpul uitării, ci al jocurilor pline de informaţii, al conversaţiilor lungi şi frumoase care se reţin toată viaţa.

Vă mai aduceţi aminte ce uraţi cel mai mult în vacanţa de vară? Dacă sunteţi sinceri veţi răspunde imediat: temele de vacanţă. Ce rost aveau? Cum şi-au găsit importanţa peste ani buni? Cel mai probabil nu au fost decât motive de stres la momentul respectiv. Justificarea temelor pe parcursul verii este menţinerea tinerelor creiere într-o stare de activitate, astfel încât, din toamnă, să nu doarmă pe băncile şcolii până îşi intră în ritmul normal.

Dar oare contează aceste lucruri? Ce vă mai amintiţi voi din şcoală cu plăcere? Vă amintiţi că eraţi buni la materia X, dar de fapt nu vă amintiţi materia cu pricina, ci figura unui profesor care v-a captat interesul? Să ne întoarcem la teme. Şi dacă cel mai nepotrivit profesor vă dădea teme toată vacanţa ce se întâmpla?

‘’Se întâmplau’’ sentimente mai mult decât negative faţă de acea persoană. La vârstă mică şi inclusiv în adolescenţă toate informaţiile se învaţă mai rapid prin joacă, apoi prin conversaţii, deci prin interacţiune cu o altă persoană. Sunt date dovedite despre creierul uman sau, mai exact, despre funcţionarea acestuia. Odată ce copilul intră în mediul şcolar, va avea nevoie obligatoriu de 2 ore de joacă intensă zilnic, ideal în aer liber. Şi va acumula informaţii în aceste ore mai repede decât în timpul temelor.

Învaţă afară, dar pielea trebuie protejată!

În aer liber e cel mai bine să se joace. Dar nu uitaţi că cei mici nu se scot în soare direct în intervalul 11-15. Dacă îi expuneţi accidental, aveţi grijă să fie protejaţi cu ajutorul cremelor solare de calitate, destinate bebeluşilor şi copiilor. Copilul până la un an nu are pielea pregătită pentru soare, deci va fi scos în aer liber doar dimineaţa şi seara.

După 3 ani, pielea devine pregătită pentru razele ultraviolete, dar cremele de protecţie sunt obligatorii. Acestea trebuie să aibă filtre minerale şi se reaplică la cel mult o oră şi jumătate. Aşadar, dacă i-ai aplicat o dată crema, o reaplicaţi pentru ca micuţul să fie protejat. Pe parcursul vacanţelor şcolare, mai rapid decât prin orice fel de teme, va intra în posesia unor informaţii noi şi prin conversaţii.

Aşadar, oferiţi-i timp din timpul vostru în care să-i povestiţi orice despre oameni şi relaţiile dintre aceştia. Şi nu ignoraţi educaţia despre natură. Informaţiile despre mediul înconjurător sunt esenţiale pentru capacitatea de adaptare a viitorului adult. În genele noastre există setat acest tip de informaţii drept vital, aşadar ar trebui să acceleraţi în învăţarea acestor date despre mediu.

Copilul va trebui stimulat vizual, olfactiv, auditiv şi tactil. Dacă vă prinde ploaia pe stradă nu e o tragedie, pentru că cel mic va simţi astfel pe propria piele informaţiile luate din cărţi. Dacă îi povestiţi despre fructe dulci care cresc doar la Mediteraneană şi va avea şansa să le vadă, câştigul va fi total.

Dacă îi oferiţi o partidă de scuba din nou va învăţa mai multe informaţii despre mediu decât cu ajutorul oricărei teme. Spre exemplu, în apă învaţă să gândească 3 D, să proiecteze în spaţiu şi timp şi aceasta înseamnă deja bazele inteligenţei emoţionale.

Obiceiuri bune din copilărie

Şi dacă vreţi să-i consolidaţi educaţia alimentară, acasă nu e cel mai potrivit mediu şi nici într-un restaurant şi nici într-un supermarket. Ce-ar fi să plecaţi într-o drumeţie la munte, când se coc fructele de pădure? Şi să culegeţi zmeură, afine sau mure. E atât de distractiv! O să se murdărească atât de tare!

Poate să înveţe atât de multe lucruri despre propria persoană care se referă la faptul că suntem vânători-culegători şi că acest tip de alimentaţie este cel care ne menţine sănătoşi! Dar dacă cel mic culege zmeură va percepe real informaţiile despre cum ar trebui să mănânce pentru că astfel a fost adaptat de zeci de mii de ani.

Şi deja are mai multă informaţie esenţială decât cea dată de orice fel de problemă. Şi dacă vă pricepeţi la fizică, biologie, chimie, matematică, arătaţi-i tot în mediu că suntem înconjuraţi de aceste materii. Spre exemplu, e foarte uşor să simţi gravitaţia când cobori o pantă, e uşor să vezi că teoriile din chimia anorganică nu au legătură cu cele din chimia organică numai dacă te uiţi la un râu plin de pet-uri.

Sau că viaţa este dificilă din momentul naşterii. Uitaţi-vă împreună cu cel mic la o baltă cu mormoloci. O să le vedeţi zbaterea, deşi au doar câteva zile. Aceleaşi lucruri puteţi să le povestiţi copilului depre perioada de sugar. Va fi încântat şi va afla atât de multe informaţii care nu au cum să nu-i menţină creierul în alertă.

Şi dacă vreţi să vă consolidaţi legătura, încercaţi jocurile propriei copilării, poate multe uitate în zilele tabletelor. Mai ţineti minte baba oarba, uliul şi porumbeii, v-aţi ascunselea? Toate oferă informaţii despre ţinte în mişcare. Adică despre viaţa pe care o trăim toţi în acest moment şi pentru care trebuie să fim adaptaţi.

Informaţiile-cheie contează

Încheiaţi serile de vară cât mai târziu. Şi uitaţi-vă alături de copii la cerul înstelat. Nu veţi vedea stele în oraşele cu foarte multă lumină, ci mai degrabă la ţară sau la munte sau la mare. Este momentul propice să le povestiţi despre faptul că trăim într-un univers nelimitat practic şi, cumva, în haos există şi ordine, ceea ce ne-a dat posibilitatea să existăm.

E un principiu care poate fi adus la nivelul unui copil. Spre exemplu, ce uşor e să fie haos în casă când îşi aruncă hainele şi jucăriile peste tot! Şi nu mama sau tata sunt răi dacă îi spun să îşi facă ordine, ci fără această ordine nici unul dintre noi nu s-ar fi născut. V-am dat o idee pentru a vă justifica şi altfel faptul că trebuie să menţină ordinea măcar în camera lor, dacă nu în restul casei?

În felul acesta, le puteţi introduce şi informaţii despre igiena personală, despre cum ar trebui să mănânce, despre programul de somn.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Alimentaţia şi tusea la copiii mici
Alimentaţia şi tusea la copiii mici