Nu doar femeile fac parte din categoria victimelor inesteticei burtici.
Pe cât de multe femei se plâng că s-au îngrăşat, tot atâţia bărbaţi urlă sus şi tare că nu ştiu ce să mai facă să scape de faimoasa “burtă de bere”.
Mersul la sală, restricţia calorică şi, uneori, înfometarea par să nu dea niciun rezultat?
Atunci, poate ar fi bine să acorzi o mai mare atenţie alimentelor pe care le mănânci şi, bineînţeles, tipului de alcool pe care îl savurezi cu mare plăcere alături de prieteni.
Să vedem, aşadar, care sunt cei mai mari inamici ai abdomenului de vis la bărbaţi:
Gogoşile – ne abţinem cât de abţinem şi tot cădem în plasa coloratelor gogoşi, cât mai glazurate, pufoase şi, dacă s-ar putea, mari cât China. Atât doamnele cât şi domnii nu pot rezista tentaţiei de a devora delicioasele „cerculeţe calorice”, dar într-un final acestea ne vin de hac şi ne rotunjesc la rândul lor. Ţineţi cont că o singură gogoaşă glazurată poate avea până la 200 de calorii, deci dacă scăpaţi la o cutie întreagă…v-aţi cam luat doza zilnică recomandată.
Chipsurile – cu cât mai sărate şi mai pline de arome, cu atât mai bine, ar spune majoritatea băutorilor de bere. Şi asta pentru că, nu-i aşa, berea alunecă perfect atunci când ronţăim diverse sărături. O pungă medie de 35 de grame are aproximativ 180 de calorii, însă aromele de brânză, ceapă, smântână, barbeque şi alte arome pot adăuga lejer încă pe atâtea calorii.
Că tot aminteam de bere mai sus, nici ea nu scapă incriminarea iminentă – o halbă de 440 de mililitri poate conţine până la 130 de calorii, şi asta în condiţiile în care vorbim de bere blondă. Celelalte sortimente de bere, cum ar fi cea brună sau cea nefiltrată, au puţin mai multe calorii, deci ţineţi cont de acest aspect data viitoare când ieşiţi la terasă cu prietenii sau iubita.
E suficient să bei 2 beri pe seară şi în câteva săptămâni burta ta va arăta ca un balon gata să explodeze. În plus, grăsimea depusă în zona abdominală favorizează instalarea bolilor de inimă, a diabetului, a accidentelor vasculare cerebrale sau chiar a anumitor tipuri de cancer.
Pizza – e un fel de mâncare care a spart demult barierele Italiei şi care a invadat rapid teritoriul multor ţări, printre care, bineînţeles, se numără şi România. Ne place pizza pentru că e pufoasă, sărată, cu măsline, picantă, cu multă mozzarella şi cu nenumărate alte combinaţii care ne încântă papilele gustative, dar ne sabotează silueta la cel mai grav mod.
O singură felie de pizza poate ajunge până la 300 de calorii, deci mare grijă la sortimentele “cu de toate”. Puteţi alege o variantă mult mai sănătoasă şi mai puţin calorică dacă faceţi acasă propria pizza. E foarte simplu de preparat şi o poţi face cât de subţire vrei, tu alegi câte ingrediente pui peste aluat şi cât de mult ketchup adaugi peste toată nebunia asta. Cu siguranţă, va fi o alegere mult mai inspirată decât pizza comandată.
Fast-food-ul – şi aici vom include tot ceea ce ţine de alimentaţia “rapidă”, de la banalii cartofi prăjiţi, burger-ul extra large, shaorma, kebabul, peştele pane, hot-god-ul, meniurile de-a gata, cu sote-uri, fripturi, garnituri care cu greu pot fi catalogate drept “sănătoase”şi cam tot ce se mai găseşte prin meniul acestor fast-food-uri.
Astfel de alimente sunt extrem de nocive pentru siluetă pentru că sunt, de regulă, prăjite în baie de ulei, care nu este schimbat frecvent, şi care, de ce să nu recunoaştem, nu provin din surse sigure. Cu alte cuvinte, nu ştim cât de sănătos este puiul, nu ştim de unde a fost achiziţionat şi în ce condiţii a fost crescut, nu cunoaştem provenienţa legumelor şi nici sosurile folosite nu sunt dintre cele mai naturale.
În plus, astfel de alimente sunt foarte bogate în sare şi…zahăr, care se regăsesc din belşug în maioneza, sosurile cu usturoi şi ketchup-urile folosite.
Soluţia? Dacă nu puteţi rezista tentaţiei de a gusta din aceste plăceri, obişnuiţi-vă să vă faceţi acasă propriul fast-food, în cantitatea exactă de care organismul are nevoie şi cu ingredientele cele mai sigure. De ce să nu alegeţi în locul cărnii de vită din shaorma, de exemplu, nişte piept de curcan la grătar, franjurat, amestecaţi cu legume pe care le cumpăraţi din piaţă, la care adăugaţi un sos light, făcut dintr-un iaurt cu conţinut scăzut de grăsimi şi un căţel de usturoi? Încercaţi să faceţi asta o dată şi vă garantez că fast-food-ul nu se va mai regăsi printre preferinţele voastre.
Produsele de patiserie – nu doar femeile cad victime poftei păcătoase de dulce. Sunt şi foarte mulţi bărbaţi care cad în această patimă a plăcintelor, buşeurilor, merdenelelor şi specialităţilor cu ciocolată la colţ de stradă. Astfel de scăpări, însă, pot avea repercusiuni vizibile asupra abdomenului, deoarece în prepararea acestor bunătăţi se folosesc cantităţi impresionante de unt, zahăr şi făină, ingrediente care în mod sigur vor duce la apariţia burţii şi a obrajilor dolofani.
Pentru a preveni apariţia burţii, bărbaţii ar trebui să consume cât mai puţin din alimentele enumerate mai sus şi să încerce, pe cât posibil, să includă în dietă iaurtul proaspăt, care este bogat în calciu şi vitamina D, şi care poate ajuta la îmbunătăţirea digestiei, afinele, care reduc nivelul de colesterol şi glicemia, şi care pot accelera arderile în zona abdominală, fructe şi legume bogate în fibre (condimente, seminţe de in, migdale, fistic, nuci pecan, seminţe de floarea-soarelui, fasole, dovlecei, broccoli, varză etc.) care stimulează tranzitul intestinal.
De asemenea, nu trebuie exclusă nici mişcarea, care poate ajuta semnificativ la eliminarea grăsimii abdominale şi care poate să menţină o stare generală bună de sănătate.
Dacă suferiţi deja de supraponderalitate sau obezitate, este esenţial să reţineţi că dacă pierdeţi măcar 10% din greutate veţi avea mult mai puţine şanse să dezvoltaţi afecţiuni asociate precum bolile cardiovasculare, diabetul, sindromul metabolic, disfuncţiile erectile şi tulburările tiroidiene.
Şi nu ignoraţi sfatul celebrului medic nutriţionist Mihaela Bilic: ca să scăpaţi de burtă, nu vă pune nimeni la o cură de slăbire drastică, dar se impune puţină ordine alimentară în ritmul meselor, cantitatea de mâncare din farfurie, felul în care este preparată şi cât de mult e stropită cu alcool. Decât mult şi prost, mai bine puţin şi sănătos!