Ce pericole pot ascunde durerile menstruale prelungite

Nu neglijaţi durerile menstruale, vă sfatuiesc ginecologii! Cele care persistă mai mult de două zile sau vă ţintuiesc la pat pot ascunde afecţiuni grave. Endometrioza este una dintre bolile care, netratate, pot cauza în timp infertilitate.
  • Publicat:
Ce pericole pot ascunde durerile menstruale prelungite

Nu neglijaţi durerile menstruale, vă sfatuiesc ginecologii! Cele care persistă mai mult de două zile sau vă ţintuiesc la pat pot ascunde afecţiuni grave. Endometrioza este una dintre bolile care, netratate, pot cauza în timp infertilitate.

Inflamaţia pelvină apare inevitabil în timpul menstruaţiei şi determină durere de scurtă durată, de cel mult două zile. Dacă durerea se prelungeşte sau este intensă, mergeţi la un control ginecologic. Specialistul va decide dacă e vorba despre o inflamaţie fiziologică sau despre o afecţiune asociată.

“Prima cauză a durerii la menstruaţie este o infecţie genitală, o infecţie vaginală propagată ascendent către uter, către cavitate. Este evident că în acest caz trebuie să tratăm cauza infecţioasa a durerii şi asta după analize specifice” spune dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog.

O altă cauză frecventă a durerilor este prezenţa unei tumori. Aceasta poate fi malignă sau benignă.
“Un fibrom poate să fie o cauză de durere uterină, de durere la menstruaţie, un chist ovarian poate să fie cauza de durere, nu mai spun de o dilatare şi acumulare de lichid în trompe” spune dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog.

Frecvent, specialiştii diagnostichează endometrioza. Uterul este căptuşit de o mucoasă denumită endometru. Aceasta creşte pe parcursul ciclului şi se elimină la menstruaţie, în lipsa unei sarcini. În unele cazuri, o porţiune din endometru poate migra în alte locuri din organism. Cel mai frecvent se constată acumulări în pelvis şi, în special, la nivelul ovarelor. Motivele nu se cunosc.

”Durerea este dată prin faptul că această mucoasă răspunde ca şi la nivelul uterului, se îngroaşă  şi are tendinţa de eliminare, nu are unde să se elimine, se produce o tensiune şi apare durere, care după menstruaţie, se reduce” spune dr. Anca Popa, medic primar ginecolog.

“Deci o durere persistentă, dar nu dinaintea de menstruaţie, ci mai ales după menstruaţie şi în timpul menstruaţiei, trebuie să ne gândim la endometrioză, din acest motiv consultul genital este obligatoriu” adaugă dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog.

“La vârstă tânară, când domină ideea de contracepţie şi ştiind că medicamentele contraceptive au un efect benefic în tratamentul endometriozei, s-ar putea să îmbinăm dorinţa de contracepţie, tratamentul pentru această afecţiune şi posibilitate de controla durerea la menstruaţie” completează dr. Anca Popa, medic primar ginecolog.

Dacă însă celulele endometriale nu se remit, specialiştii recomandă intervenţia chirugicală. Este un argument şi pentru menţinerea fertilităţii. Boala nu trebuie ignorată un timp îndelungat. S-a constat că aceste acumulări de celule se pot transforma în cancer.

Urmărește CSID.ro pe Google News