Herpesul genital nu se transmite doar prin contact sexual, ne avertizează specialiştii. Infecţia poate să apară şi în cazul în care o persoană atinge o veziculă herpetică. Riscul de contaminare este mai mai mare la femei. Aceasta pentru că modificările hormonale lunare pot slăbi sistemul imunitar.
Există 8 tipuri de virusuri herpetice cunoscute. Iar acestea se răspândesc prin atingerea leziunii herpetice. Uneori însă virusul poate fi transmis pe piele chiar dacă leziunile nu sunt vizibile.
“Virusul herpetic de tip 1 şi de tip 2 sunt cele care dau erupţie: în jumătatea de sus a corpului, de obicei e implicat virusul de tip 1, în jumătatea de jos a corpului, în special în zona genitală, este implicat hepesul de tip 2, dar pot sa se şi inverseze între ele în funcţie de zona în care s-a produs contaminarea” a declarat dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog.
“Când ştii că eşti predispus la o asemenea condiţie, medicul te va ajuta cu tratament, fie înaintea expunerii la soare cu o perioadă mai scurtă de timp, fie o perioadă mai lungă, ca să-ţi controlezi herpesul să nu-ţi strice vacanta sau să nu rămâi cu cicatrice o perioadă mai lungă” a declarat dr. Luminiţa Marinescu.
Virusului poate fi reactivat de stres, o dietă incorectă, menstruaţie sau de boli care scad imunitatea. Pe de altă parte, apariţia veziculelor creşte nivelul anticorpilor. Astfel, în timp, organismul va controla mai bine virusul. Iar erupţiile vor aparea tot mai rar. Cât despre herpesul cu localizare genitală, prezervativul reduce riscul infectării, dar nu complet.
“Am întâlnit paciente care s-au vindecat spontan: ce s-a întâmplat fără nici un tratament ca o perioadă lungă de timp ca să nu mai existe nici măcar în sânge acest virus este greu de spus.
Aşa cum este posibil ca dacă unul dintre cei doi parteneri să aibă vezicule la nivel genital, celălalt să nu se infecteze, ceea ce înseamnă că mergem foarte mult pe imunitatea organismului” a declarat dr. Doina Niţulescu, medic primar ginecolog.
“Cel mai raţional este să nu-i recomanzi naşterea pe cale genitală, ci intervenţia chirurgicală” a declarat dr. Doina Niţulescu.
Cezariana exclude astfel riscul transmiterii virusului la nou-născut şi în special la nivel ocular. În sarcină, este interzisă medicaţia pe cale orală.
“După luna a treia, intervine placenta care este un laborator imens şi intens şi este posibil ca o dată cu dezvoltarea placentei, să fie făcută o cantitate mai mare de anticorpi. Şi din ceea ce am întâlnit eu, nu am vazut explozii herpetice după luna a treia în sarcină” a declarat dr. Doina Niţulescu, medic primar ginecolog.
În perioadele latente, virusul herpetic se fixează în sistemul nervos.