Nu treceţi cu vederea infecţiile respiratorii apărute în cursul sezonului cald.
De cele mai multe ori, e nevoie de tratamente cu antibiotice. Aceasta deoarece în cele mai multe cazuri nu sunt produse de virusuri.
La fel ca iarna, răcelile din sezonul cald vizează în special copiii şi bătrânii. În cazul celor mici, nu ignoraţi cele 3 reguli aparent banale în orice afecţiune respiratorie. Respectarea lor reduce cu peste 80% riscul de complicaţii.
“Trebuie să avem grijă la dezobstrucţia nazo-faringiană, la medicaţia antitermica şi în acelaşi timp antiinflamatorie” a declarat prof. dr. Dumitru Orăşeanu, şef secţie pediatrie, în cadrul emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?”.
Primăvara şi vara, infecţiile virale sunt mai putin frecvente. Medicii tratează însă infecţii bacteriene, uneori mai severe decât cele virale.
“La tranziţia dintre anotimpuri, infecţiile streptococice şi stafilococice iau amploare. Spre exemplu, în sensul acesta, încă de primăvara e o incidenţă foarte mare a infecţiilor streptococice” a declarat dr. Cristina Ivaşcu, medic primar medicină de familie, în cadrul emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?”.
Acestea trebuie tratate şi nu lăsate să se vindece în 7 zile, aşa cum e cazul infecţiilor virale. Motivul?
“Pot să se manifeste doar respirator sau pot să dea complicaţii la distanţă de gen scarlatină. Sau dacă rămân netratate, pot da reumatism articular, complicaţii renale” a declarat dr. Cristina Ivaşcu, medic primar medicină de familie, în cadrul emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?”.
Iar în cazul copiilor, atenţie la încă o situaţie care începe iniţial ca o banală răceală.
“Dacă e vorba de o sinuzită şi am certitudinea că e în discuţie sinuzita, atunci tratamentul cu antibiotic este absolut necesar, 7-10 zile, dar e bine să se detecteze germenele” a declarat prof. dr. Dumitru Orăşeanu, şef secţie pediatrie, în cadrul emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?”.
Concluzia: nu ignoraţi niciodată răcelile din sezonul cald!