Erupţii pe piele, mâncărime, urticarie. Toate trădează alergia solară care vara se poate manifesta zgomotos. În aceste cazuri, vizita la dermatolog este obligatorie, atâta vreme cât razele ultraviolete pot face rău inclusiv celor mai bine protejaţi în mod natural: persoanele cu tenul închis la culoare.
Alergia la lumină are patru forme, fiecare cu manifestări diferite. Vorbim în primul rând despre erupţia polimorfă la lumină sau fotosensibilitate, care apare imediat sau la câteva ore de la expunerea la soare. Este cel mai comun tip de alergie cauzată de soare. Pielea se înroşeşte şi pe suprafaţa acesteia apar umflături albe sau galbene care dau mâncărime intensă. Simptomele dispar în câteva zile, dacă evitaţi plimbările în aer liber. Acest tip de alergie se manifestă în special primăvara şi la începutul verii.
A doua formă de alergie se numeşte prurigo actinic: este ereditară şi apare de obicei chiar din copilărie. Pe piele, se instalează vezicule care se extind şi pe porţiunile de tegument care nu au fost expuse la soare. Şi buzele se pot crăpa, iar leziunile lasă chiar cicatrici. Acest tip de alergie se manifestă până toamna târziu.
Dermatita actinică cronică este al treilea tip de alergie la soare. Provoacă leziuni acoperite de cruste, însoţite de mâncărime. Simptomele bolii sunt similare cu cele provocate de contactul direct cu un alergen, aşa cum se manifestă şi dermatita de contact.
A patra formă se numeşte urticaria solară şi apare imediat după expunerea la soare. Alergia poate afecta şi zonele acoperite de îmbrăcăminte, prin care pot pătrunde razele ultraviolete. Simptomele de mâncărime şi roşeaţă dispar însă la scurt timp după expunerea la soare.
Ce face soarele?
Toate aceste forme de alergie reprezintă un răspuns atipic al sistemului imunitar la razele ultraviolete. În afară de sensibilitatea moştenită genetic, puteţi ajunge la o astfel de manifestare la lumină dacă, în decursul anilor, v-aţi fotosensibilizat corpul prin cosmetice, substanţe pentru curăţenie, medicamente sau alimente pline de conservanţi. Dintre medicamente, cele care produc fotosensibilitate sunt tetraciclinele, antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, paracetamol, aspirină), dar şi medicamentele (inclusiv antibiotice) pe bază de sulfamide.
Dacă urmaţi cure cu aceste medicamente, indiferent dacă aveţi sau nu alergie la soare, trebuie să vă protejaţi de lumină. Motivul? Organismul captează mai multe raze ultraviolete şi astfel e mai predispus atât la arsuri cât şi la probleme ulterioare determinate de UVA şi UVB.
De asemenea, dacă suferiţi deja de dermatită atopică, aveţi un risc crescut de a face şi alergie solară. Dermatologul este cel care pune diagnosticul.
Până la vizita medicală, protejaţi-vă pielea cu îmbrăcăminte din bumbac – pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă, pălărie cu boruri largi, pantofi care să acopere perfect piciorul.
Cum se pune diagnosticul de precizie?
Şi alte afecţiuni pot avea manifestări similare alergiei la soare. Aşa că, pentru depistarea sa corectă, medicii recomandă câteva analize. Este vorba de testarea la lumina razelor ultraviolete, care presupune evaluarea reacţiei pielii la diverse lungimi de undă emise de o lampă. Testul foto-pach este util dacă medicul suspectează că o anumită substanţă care a venit în contact cu pielea determină reacţia alergică la lumina soarelui.
Testul constă în aplicarea, pe zone diferite, a doi plasturi îmbibaţi cu o doză de substanţă care poate cauza alergia. După 24 de ore, medicul specialist va expune una dintre zone la lumina UV, iar pe cealaltă nu. În afară de acestea, s-ar putea să faceţi şi teste de sânge.
Indiferent de tipul de tratament destinat alergiei la soare, trebuie să respectaţi câteva reguli cotidiene.
În primul rând, hainele trebuie să acopere cea mai mare suprafaţă a corpului. Nu uitaţi de pălărie şi de ochelarii de soare. Ideal ar fi ca şi ţesăturile hainelor să blocheze razele UV. Aceste articole se găsesc la magazinele sportive şi au scris pe ele, la fel ca şi cremele de protecţie solară, nivelul la care vă protejează. 50 plus reprezintă cea mai mare protecţie.