Antidepresivele luate în timpul sarcinii pot pune în pericol viaţa fătului

De-a lungul anilor, femeilor însărcinate care sufereau de depresie li s-a spus că este mult mai sigur pentru ele şi pentru copilul lor să continue să ia antidepresive în timpul sarcinii. Acum, un studiu recent infirmă acest sfat, sugerând opusul şi fiind împotriva administrării antidepresivelor în timpul sarcinii. Dacă depresia este severă beneficiile pot depăşi riscurile şi cel mai bine este să întrebaţi medicul pshihiatru sau medicul de familie.
  • Publicat:
Antidepresivele luate în timpul sarcinii pot pune în pericol viaţa fătului

De-a lungul anilor, femeilor însărcinate care sufereau de depresie li s-a spus că este mult mai sigur pentru ele şi pentru copilul lor să continue să ia antidepresive în timpul sarcinii.

Acum, un studiu recent infirmă acest sfat, sugerând opusul şi fiind împotriva administrării antidepresivelor în timpul sarcinii. Dacă depresia este severă beneficiile pot depăşi riscurile şi cel mai bine este să întrebaţi medicul pshihiatru sau medicul de familie.

Experţii spun că aproximativ 13% dintre femei iau antidepresive la un moment dat în timpul sarcinii.

„Într-adevăr, pot exista probleme în administrarea antidepresivelor în timpul sarcinii, dar autorii studiului nu încadrează acest risc în niciun context”, spune Dr. Jennifer Payne, director al Centrului pentru femei cu tulburări de dispoziţie din Baltimore.
Tot ea mai spune că “autorii cercetării nu au luat în calcul că există situaţii când gravida are nevoie urgentă de antidepresive”.

Tratamentul din timpul sarcinii protejează, de asemenea, femeile de apariţia depresiei post-natale. Aşteptând începerea tratamentului după ce naşti, “rişti să întri în depresia post-natală, când ai fi putut să o previi dacă începeai tratamentul mai devreme”, explică Dr. Marla Wald,  medic psihiatru.

Conform studiului, femeile care iau antidepresive în timpul sarcinii sunt predispuse avortului spontan sau pot risca să nască înainte de termen. Tot acest studiu arată că atunci când femeile însărcinate iau antidepresive, aproximativ 30% dintre acestea nasc copii cu probleme precum iritabilitatea şi riscul unor convulsii. Aceste simptome, în mod normal, dispar în câteva săptămâni.

Dr. Alice Domar spune că şi alte tratamente, precum terapia cognitiv-comportamentală, sunt la fel de bune sau mult mai bune decât antidepresivele pentru acele femei care vor să scape de depresie.
Ea mai prezintă încă o opţiune care poate fi luată în calcul, şi anume exerciţiile, precum  şi meditaţia, yoga, acupunctura şi fototerapia.

Cu toate acestea, fiecare femeie este diferită şi trebuie evaluată de un psihiatru sau instruită profesional pentru a şti dacă cea mai bună opţiune sunt antidepresivele.

Autor: Daniela Rădeanu

Urmărește CSID.ro pe Google News