Cele mai mari greşeli de îngrijire a pielii

Ştii deja că nu e tocmai bine să mergi la culcare fără să te demachiezi, dar asta nu este singura greşeală care îţi afectează pielea. Iată cinci greşeli frecvente, dar şi câteva sfaturi pentru care pielea îţi va mulţumi mai tarziu.
  • Publicat:
Cele mai mari greşeli de îngrijire a pielii
7 semne ale unui ten sănătos sursa foto: Shutterstock

Ştii deja că nu e tocmai bine să mergi la culcare fără să te demachiezi, dar asta nu este singura greşeală care îţi afectează pielea. Iată cinci greşeli frecvente, dar şi câteva sfaturi pentru care pielea îţi va mulţumi mai tarziu.


1. Ai o multitudine pe produse

Poate că printre arsenalul tău de îngrijire a tenului se numără loţiuni tonice, scruburi, creme cu retinol, demachiante şi alte produse hidratante şi nu numai că pot fi aplicate în exces, dar îţi pot irita tenul. De fapt, „ai nevoie doar de un demachiant, o cremă cu protecţie solară şi un produs care să respecte nevoile tenului – o cremă hidratantă, un tratament împotriva acneei sau o cremă antirid“, spune dermatologul Debra Luftman.
Nu uita că scrubul trebuie folosit doar de două ori pe săptămână. Pentru demachiere, foloseşte în locul produselor cu alcool sau astringente, care pot irita tenul, formule delicate, fără parfum.

2. Nu foloseşti cremă cu protecţie solară

Ştii că atunci când mergi la plajă trebuie să ai cu tine crema de protecţie solară, dar se pare că uitam că ar trebui să o folosim de fiecare dată când părăsim casa. Dacă nu vei face asta, soarele va penetra pielea, distrugând colagenul şi epuizând nutrienţi esenţiali, precum vitamina A. Radiaţiile UV pot cauza riduri, depigmentarea pielii, coşuri şi îţi pot face tenul să arate îmbătrânit. Dacă nu te expui direct, este suficientă o cremă cu SPF 15, dar care protejează pielea atât împotriva razelor UVA, cât şi UVB. Nu uita de zona sensibilă din jurul ochilor.

3. Nu bei apă şi nu dormi suficient

Nu i se spune degeaba somn de frumuseţe. Pe timpul nopţii pielea se reface şi îşi recapătă aspectul sănătos. 7-8 ore de somn, pe noapte, sunt suficiente. În plus, nu uita să te hidratezi bine pe toată durata zilei. Astfel îţi vei putea feri pielea de uscăciune şi descuamare.  

4. Fumezi

Un studiu al Universităţii din Michigan a descoperit că între fumat şi distrugerea texturii pielii este o corelaţie directă. Fumatul afectează pielea prin faptul că inhibă producerea colagenului (acea proteină care păstrează pielea netedă şi elastică), vasele de sânge se contractă, deci pielea nu este suficient oxigenată, şi acestea duc la apariţia ridurilor şi la un aspect îmbătrânit.

5. Foloseşti produsele la întâmplare

Da, chiar contează modul în care aplici produsele de îngrijire. De exemplu, ar trebui să începi cu aplicarea produselor-tratament. Apoi foloseşte un produs hidratant, care să aibă şi factor de protecţie. E de preferat să foloseşti produsele cu retinol seara, pentru că în contactul cu soarele îţi pot face pielea mai sensibilă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult