…pentru că acest lucru v-ar putea încetini reacţiile la volan şi v-aţi putea trezi claxonaţi de partenerii la trafic pentru faptul că nu călcaţi pedala de acceleraţie la momentul potrivit.
Aceste concluzii aparţin experţilor australieni de la Universitatea Monash, care au publicat recent un raport în jurnalul Accident Analysis and Prevention în care se subliniază faptul că şoferii ar trebui să se gândească de două ori înainte să mărească volumul atunci când se difuzează piesa preferată.
Aceasta deoarece ar putea fi tentaţi să înceapă să fredoneze melodia respectivă şi astfel atenţia lor poate fi mult diminuată iar efortul de a conduce în paralel cu cel de a susţine ritmul melodiei ar putea duce la încetinirea reflexelor şi un risc crescut de a fi victima unui accident rutier.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au monitorizat reacţiile a 3 grupuri de persoane, şoferi experimentaţi, în cadrul unui simulator, care permite cursantului să experimenteze situaţii reale de condus. În aceste condiţii, voluntarii au fost nevoiţi fie să şofeze în timp ce ascultau şi fredonau piesa lor preferată, fie doar ascultând muzică sau fără să asculte muzică deloc.
În tot acest timp, subiecţii au primit diferite task-uri care vizau în principal percepţia periferică la anumite semnale luminoase sau auditive.
De asemenea, participanţii au răspuns că cel mai dificil a fost să conducă şi să asculte muzică în acelaşi timp ce fredonau o anumită piesă.
Pe de altă parte, un studiu şi mai recent sugerează că muzica nu este tocmai nepotrivită atunci când suntem la volan. Însă, contează foarte mult şi ritmul muzical, în sensul că o muzică liniştitoare, cum ar fi jazz-ul sau blues-ul, pot calma conducătorul auto, în timp ce muzica agresivă, cum este house-ul sau upbeat-ul, poate mări gradul de neatenţie la volan, predispune la călcarea pedalei de acceleraţie mai mult decât ar fi normal şi creşte exponenţial riscul de accident rutier.