Vitamina P hidrosolubilă acţionează concomitent şi strâns legat de vitamina C, asigurându-i acesteia o perfectă absorbţie şi utilizare şi împiedicându-i distrugerea prin oxidare.
Vitamina P e puternic antioxidantă şi, de asemenea, are rol important în fenomenele hemoragice, în hemoragii scorbutice, hemoragii ale capilarelor şi ale viscerelor, în edeme, pleurezii, ascite, hemoragii retiniene, afecţiuni ale venelor, artrite ale membrelor inferioare, răceală, ateroscleroză, hipertensiune arterială, varice, eczeme şi arsuri, sângerarea gingiilor, hemoragii la nou-născuţi etc.
Nu numai că aportul neadecvat de fructe și legume este un factor care contribuie la carență de vitamina P, dar și consumul frecvent al fructelor și legumelor foarte procesate poate duce la deficitul flavonoizilor în organism.
Carenta se manifestă îndeosebi prin: spargerea vaselor capilare (fragilitate capilară).
Deficitul este cel mai comun în următoarele cazuri:
Citește și: ”Vitamina P de la plăcere” – cum o obții din mâncare
De asemenea,tulburările care sugerează permeabilitate sporită a capilarelor, cum ar fi invinetirea excesivă, umflarea după accidentări, sângerările nazale și apariția hemoroizilor, pot fi un semn al aportului alimentar neadecvat al produselor care conțin flavonoizi.
Necesarul zilnic de vitamina P este de 10-20 mg, pentru fiecare 500 mg vitamina C fiind necesare minimum 100 mg complex C.
Întrucât această vitamină relaxează musculatura sistemului cardiovascular, putând reduce hipertensiunea, și este cunoscută îndeosebi pentru activitatea antioxidantă, este preferabil să consumați mai ales hrană care conține în mod natural diferite tipuri de antioxidanți, în loc să va bazați doar pe suplimente alimentare.
Surse naturale găsim în: lămâi, măceşe, fructe şi legume proaspete.
Citește și: Vitamina P: ce este şi în ce alimente se regăseşte