Fierul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Fierul intervine în transportul oxigenului, intrând în componenţa „cărăuşilor” aflaţi în sânge (în globulele roşii) şi muşchi, participă la reacţiile de oxidare celulară şi la apărarea antiinfecţioasă, asigură performanţe fizice şi intelectuale optime.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Fierul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Fierul intervine în transportul oxigenului, intrând în componenţa „cărăuşilor” aflaţi în sânge (în globulele roşii) şi muşchi, participă la reacţiile de oxidare celulară şi la apărarea antiinfecţioasă, asigură performanţe fizice şi intelectuale optime.

Ce este fierul

Fierul este un mineral, o componentă esențială a hemoglobinei, o proteină din eritrocite (globulele roșii) care transferă oxigenul de la plămâni la țesuturi. Că și componentă a mioglobinei, o altă proteină care furnizează oxigen, fierul susține metabolismul muscular și întreține țesutul conjunctiv sănătos. Fierul este, de asemenea, necesar pentru creștere, dezvoltare neurologică, funcționarea celulară și sinteză unor hormoni.

Fierul: beneficii

Transporta oxigenul către țesuturi

Importantă fierului derivă mai ales din faptul că intră în structura hemoglobinei, proteină care transporta oxigenul de la plămâni către țesuturi.

Susține performanța atletică

Fierul intră și în componentă mioglobinei, proteină care stochează oxigenul la nivel muscular. Astfel, acest mineral are rol și în metabolismul mușchilor. Acest lucru înseamnă că susține și exercițiul fizic de anduranță. În cazul unui deficit de fier, performanță fizică este scăzută, iar sistemul imun este slăbit.

Ajută la menținerea nivelurilor de energie

Fierul este necesar pentru producerea de energie. Un aport deficitar de fier afectează performanță intelectuală și fizică, provocând oboseală și lipsa de concentrare.

Contribuie activ la creșterea și dezvoltarea optimă a fătului

Fierul se numără printre cei mai importanți nutrienți necesari în sarcină. Mineralul susține creșterea fătului, având rol în transportul de oxigen către acesta. Alimentația în sarcina trebuie să fie bogată în fier, deoarece un aport deficitar poate afecta dezvoltarea cognitivă a bebelușului, dar crește și riscul de greutate mică la naștere și avort spontan.

Doza zilnică recomandată de fier

Doza zilnică recomandată de fier este de:

  • 0,27 mg pentu  sugari între 0-6luni,
  • 11 mg pentru sugari între 7-12 luni,
  • 7 mg pentru copii între 1-3 ani,
  • 10 mg pentru copii înte 4-8 ani,
  • 8 mg pentru copii între 9-13 ani,
  • 11 mg pentru aolescenţi băieţi între 14-18 ani şi 15 mg pentru adolescente,
  • 8 mg pentru bărbaţi adulţi,
  • 18 mg pentru femeile adulte,
  • 8 mg pentru femeile > 50 de ani,
  • 27 mg pentru gravide şi 9 mg în perioada de alăptare.

Carenţa de fier

Carenţa de fier se manifestă prin: anemie, scăderea apetitului şi rezistenţei la infecţii, întârzierea creşterii.

Excesul de fier

Excesul de fier poate duce la hemocromatoză (boală determinată genetic ce produce ciroză hepatică, diabet zaharat, afectare cardiacă şi endocrină, hiperpigmentare tegumentară) sau hemosideroză.

Surse naturale de fier

Surse naturale de fier se găsesc în: ouă, carnea slabă, legume, nuci, fructele uscate, cerealele şi vegetalele verzi. În general, alimentele puţin colorate, cum ar fi pâinea albă, zahărul, grăsimile, cerealele rafinate sunt surse sărace de fier. Pregătirea culinară a alimentelor scade conţinutul acestora în fier. În general, cu cât gradul de rafinare a alimentelor este mai pronunţat, cu atât concentraţia de fier este mai scăzută.

Citeşte şi: Top 15 alimente care sunt bogate în fier şi îţi întăresc organismul

Surse: Medical News Today, Everyday Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult