Zincul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Zincul reprezintă un constituent esenţial al sistemului enzimatic celular, este implicat în metabolismul vitaminelor şi proteinelor, are rol antioxidant şi stimulează sistemul imun.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Zincul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Zincul se numără printre elementele esențiale pentru buna funcționare a organismului. Practic, absolut toate formele de viață au nevoie de zinc pentru a funcționa. Însă, corpul uman nu poate să producă zinc. De aceea, trebuie luat din alimentele pe care le consumăm sau din suplimente. Iată mai multe despre acest mineral!

Ce este zincul

Zincul reprezintă un constituent esenţial al sistemului enzimatic celular, este implicat în metabolismul vitaminelor şi proteinelor, are rol antioxidant şi stimulează sistemul imun.

Zinc: beneficii

Previne afecțiunile de natură cronică

Datorită proprietăților sale antioxidante, zincul ajută la reducerea stresului oxidativ. Potrivit specialiștilor, există o asociere clară între stresul oxidativ și apariția de boli cronice, precum diabetul sau hipertensiunea arterială.

Previne osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată de slăbirea oaselor. Există studii conform cărora zincul joacă un rol esențial în formarea și menținerea unor oase mai puternice și, în mod automat, în prevenția osteoporozei.

Menține fertilitatea

Zincul contribuie activ la procesul de ovulatie în cazul femeilor și sprijină producerea de material seminal și testosteron în cazul bărbaților.

Menține sănătatea părului, unghiilor și a pielii

Zincul este un mineral esențial pentru celulele care se divid și se dezvoltă rapid, precum celulele parului, unghiilor sau pielii.

Citește și: 17 semne pe care le dă lipsa de zinc, de la scăderea imunității la căderea excesivă a părului

Sprijină funcția cognitivă

Zincul are un rol extrem de important în modul în care neuronii comunica între ei și contribuie la modul în care memorăm, reținem informații sau învățăm.

Accelerează vindecarea rănilor și arsurilor

Zincul stimulează enzimele și proteinele care protejează pielea de infecții, mențin inflamația sub control și produc, totodată, și celule noi care regenerează pielea. În acest fel, leziunile cutanate sunt vindecate mai rapid.

Îmbunătățește vederea

Zincul este esențial pentru menținerea vederii optime. Acesta se regăsește în maculă, parte integrantă a vederii. Acest mineral, împreună cu vitamina A, produce pigmentul numit melanină, care are rol protector pentru sănătatea oculară.

Îmbunătățește motricitatea musculară

Zincul este benefic și pentru musculatura. Acesta mărește rata de conversie a androstendionului în testosteron, sporind astfel motricitatea musculară. Specialiștii recomandă mărirea dozei de zinc în cazul sportivilor sau practicanților de exerciții fizice intense.

Doza zilnică recomandată de zinc (DZR seleniu)

Doza zilnică recomandată de zinc este de: adolescenți: 9 mg pentru fete și 11 mg pentru băieți; – adulți: bărbați – 15 mg, femei – 12 mg; – femei însărcinate sau care alăptează: 25 mg.

Carenţa de zinc

Carenţa de zinc se manifestă prin întârzierea creşterii, tulburări neuropsihice, tegumentare şi digestive, scăderea rezistenţei la infecţii.

Excesul de zinc

Excesul de zinc poate duce la creșterea colesterolului rău (cu posibilitatea apariției aterosclerozei) și scăderea cantității de cupru din organism, putând provoca dureri puternice de cap, anemie și tulburări gastrointestinale.

Cele mai bune surse naturale de zinc

Surse naturale de zinc se pot găsi în:

– crustacee: stridii, crabi, midii, homar și scoici

– ouă

– carne roșie: carne de porc, vită, miel și bizon

– carne de pasăre: curcan și pui

– carne de peste: sardine, plătică și somon

– cereale integrale: quinoa, ovăz, orez brun etc.

– anumite legume: ciuperci, sparanghel, varză, mazăre și sfeclă verde

– leguminoase: fasole neagră, năut, linte, fasole etc.

– nuci și semințe: semințe de dovleac, de cânepă, caju etc.

– produse lactate: iaurt, lapte și brânză

Citește și: Top 10 alimente bogate în zinc. Beneficiile acestui mineral asupra sistemului imunitar

Surse: HealthLine, Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult