Nu e nici o îndoială că o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi legume, cereale, peşte şi nuci, menţine colesterolul la un nivel normal. Ideal este să ai colesterolul total sub 200, colesterolul „rău“ sub 110, iar colesterolul „bun“ peste 35. Iată câteva alimente de ajutor.
Soia
Seminţele şi produsele făcute din soia (tofu, laptele de soia) pot reduce colesterolul. 25 de grame pe zi sunt suficiente. Atenţie! Dacă ai predispoziţie pentru cancer de sân sau prostată, evită aceste produse. Acestea conţin fitoestrogeni care acţionează similar cu cei produşi de organism şi se pare că hrănesc anumiţi hormoni care ţin de tumori.
Fulgii de ovăz
Aceştia conţin fibre solubile care reduc colesterolul „rău“.5-10 grame de fibre solubile pe zi sunt ideale pentru a-l scădea. Mai poţi găsi fibre solubile şi în fasole, mere, pere, orz şi prune.
Acizii graşi omega 3
Sunt consideraţi cei mai buni acizi graşi şi îi poţi găsi în peşte (somon, halibut şi ton), nuci şi seminţe de in şi suplimente alimentare. 120 de grame de somon oferă aproape 3 grame de acizi omega 3, iar 2 linguri de seminţe de in 3,5 gr. Pe lângă scăderea colesterolului sunt minunaţi dacă ai probleme cu inima pentru că reduc presiunea sângelui şi riscul coagulării. Asociaţia American Heart recomandă minim două porţii de peşte pe săptămână.
Migdalele
Studiile au arătat că un sfert de pahar de migdale pe zi pot scădea nivelul colesterolului „rău“ cu până la 4,4 procente. Migdalele conţin acizi monosaturaţi, dar şi calorii, aşa că nu abuza şi alege-le în varianta uscată, fără ulei.
Uleiul de măsline
Bogat în antioxidanţi, uleiul de măsline este ideal în lupta cu colesterolul mărit. Foloseşte 2 linguri de ulei pe zi, în locul altor tipuri de grăsimi, pentru a avea o inimă sănătoasă. Foloseşte-l la salate sau ca înlocuitor al untului, dar nu uita ca e bogat în calorii. Alege varianta extra-virgin.