Cămara nu e un loc pe care trebuie să-l săriţi când vine vorba de amenajare. Este un spaţiu în care imaginaţia poate să se combine perfect cu partea utilitară şi rezultă, poate, cel mai frumos loc rustic din casă. Să aflăm câteva reguli de bază!
În orice cămară un lucru nu trebuie să lipsească – instalaţia de aerisire care oferă un mediu propice să depozitaţi alimente. Înainte de orice amenajare, cămara se vopseşte eventual cu produse lavabile care au ioni de argint. În felul acesta, reduceţi numărul microorganismelor şi, în special, a mucegaiurilor.
Atenţie! Mare parte din mucegaiuri nu se văd cu ochiul liber, aşa că vopsitul pereţilor este esenţial înainte de a depozita alimente.
În al doilea rând, pe podea ori puneţi gresie, ori aveţi grijă să nu existe spaţii în care pot intra gândaci de bucătărie, furnici şi orice altă insectă. Spaţiul se luminează puternic, astfel încât să puteţi observa toată iarna starea conservelor sau a legumelor uscate.
Rafturile potrivite pentru o cămară nu sunt adânci, pentru că nu veţi vedea uşor produsele dinspre perete. Se plasează de jur împrejurul pereţilor, dar fără profunzime mare. Se folosesc inclusiv rafturi destinate colţurilor ca să nu pierdeţi spaţiu. După aceste etape în care aţi construit structura, organizaţi totul perfect. Cămara este locul în care haosul nu are ce căuta. Toate conservele puse în borcane sau sticle se plasează în navete. Este modalitatea optimă de stocare.
Plantele condimentare uscate ideal ar fi să fie păstrate în pungi din bumbac, pe care puteţi să le confecţionaţi chiar voi, dintr-o bucată mare de material. Nu e nevoie să faceţi cusături savante, ci grosiere, dau chiar un aspect mai frumos spaţiului în ansamblu. Acestora li se pune un şiret la gură şi pot fi atârnate oriunde pe rafturi. Pungile din material textil vă asigură calitatea plantelor uscate şi nu menţin mucegaiurile.
Pe rafturi sunt utile câteva cârlige cu care să prindeţi bucăţi mari de sfoară pe care aţi uscat ciuperci, ardei iuţi, felii de roşii, morcovi sau ţelină. Vorbim despre cea mai bună metodă de conservare a alimentelor, dar şi de ghirlande din legume care arată spectaculos, deci luaţi în calcul şi beneficiul estetic.
Dacă peste iarnă stocaţi leguminoase – fasole uscată, mazăre uscată, puneţi-le în apropierea unor pungi cu sare. În felul acesta, reduceţi riscul apariţiei gărgăriţelor care se hrănesc cu astfel de produse. Pe podea plasaţi lădiţe pline cu cartofi. Acestea se izolează cu un panou astfel încât lumina să nu ajungă decât rar la cartofi. Evitaţi astfel încolţirea înainte de primăvară. Tot pe podea se ţin şi ceapa şi borcanele mari de murături. Cămara e un loc pretabil pentru un butoi din lemn în care puteţi să conservaţi luni bune brânză în saramură. Tot butoiul din lemn e de preferat pentru varza murată, în defavoarea recipientelor din plastic care descarcă în apa sărată compuşi toxici. Sunt şi foarte estetice, mai ales dacă plasaţi deasupra vase ciobite din pământ.
Luaţi buchete mari de busuioc, cimbru, salvie, cimbrişor, măghiran, mentă, levănţică. Le legaţi cu sfoară groasă şi le lăsaţi la uscat atârnate de un cârlig din fier. Dau un aspect spectaculos acestui spaţiu deloc generos în cele mai multe dintre cazuri şi mirosul e demn de luat în seamă. Levănţica ţine moliile deoparte, dar poate fi zdrobită în boluri de piatră şi combinată cu sare de mare. Este o delicatesă inventată de francezi.