În ajunul Zilei Mondiale a Inimii, pe 28 septembrie 2013, Cluj-Napoca va găzdui lansarea oficială a Manualului Inimii, carte dedicată persoanelor sănătoase interesate de prevenţia bolilor cardiovasculare, pacienţilor cardiaci care doresc să înţeleagă mai bine afecţiunile inimii şi să le ţină sub control şi, nu în ultimul rând, cadrelor medicale interesate în a face echipă cu pacientul.
„Manualul inimii” este scris de o echipă de medici clujeni din care fac parte: Prof. dr. Dumitru Zdrenghea, Conf. dr. Dana Pop, Prof. dr. Dan Gaiţă, Asist. univ. Gabriel Gusetu şi Şef lucrări dr. Mihnea Zdrenghea.
La evenimentul din 28 septembrie, ora 17.00, la sediul Bibliotecii Central Universitare din Cluj-Napoca, sunt asteptaţi toţi cei care doresc să ştie mai multe despre protejarea împotriva riscurilor dezvoltării unor afecţiuni cardiovasculare şi cei interesaţi de bolile cardiovasculare.
Statistică îngrijorătoare: românii sunt tot mai predispuşi la boli cardiovasculare
Datele statistice situează România pe locul 3-4 în Europa la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Federaţia Rusă, Bulgaria şi Lituania. Peste 60% dintre decesele înregistrate anual la noi în ţară sunt cauzate de bolile cardiovasculare.
Echipa condusă de prof. dr. Dumitru Zdrenghea îşi propune să responsabilizeze publicul cititor cu privire la propria sănătate şi la importanţa protejării inimii de cele mai nocive obiceiuri contemporane (fumatul, mâncarea nesănătoasă, alcoolul, stilul de viaţă sedentar).
Vă prezentăm în continuare un scurt interviu cu domnul doctor Dumitru Zdrenghea, autorul-coordonator al Manualului Inimii este membru al Societăţii Europene de Cardiologie şi al Asociaţiei Europene pentru Prevenţie şi Reabilitare Cardiovasculară.
1. Cum a apărut ideea scrierii unei cărţi care să abordeze sănătatea inimii, mai ales din perspectiva prevenţiei?
Ideea nu este nouă şi nici originală. În multe ţări există astfel de Manuale ale Inimii care să ofere subiecţilor sănătoşi, dar şi bolnavilor cardiaci modele pentru o viaţă sănătoasă şi pentru evitarea sau tratarea factorilor de risc. Un astfel de manual era necesar şi în ţara noastră, unde numărul de îmbolnăviri şi decese prin boli cardiovasculare este ridicat.
2. Ce v-a motivat în redactarea cărţii?
Dorinţa de a oferi populaţiei sănătoase şi cardiacilor modele şi mijloace de a preveni sau de a ameliora bolile cardiace. De altfel, preocupările tuturor autorilor cărţii se înscriu în acest domeniu al prevenţiei şi recuperării cardiace. De aceea, credem că informaţiile oferite nu sunt doar teoretice, pentru că ele derivă dintr-o lungă experienţă din acest domeniu atât de important al cardiologiei.
3. Care este publicul ţintă al volumului?
Exagerând puţin, putem spune că toată populaţia ţării noastre. Restrângând, credem că lucrarea se adresează în primul rând celor cu vârste de peste 40 de ani şi celor care au deja o boală cardiacă. La toţi aceştia, pe lângă măsurile populaţionale de prevenţie, se impun şi măsuri individuale care le sunt oferite prin «Manualul Inimii».
4. Ce fel de informaţii putem găsi în carte şi care este structura Manualului Inimii?
Se găsesc informaţiile clasice legate de bolile cardiace degenerative, în special ateroscleroza, şi de factorii de risc cardiovascular şi modul lor de combatere. Ceea ce aduce nou manualul este descrierea unui scor de risc propriu. Acesta permite fiecărui bolnav de inimă să urmărească în timp modul cum evoluează riscul său cardiovascular, facilitând adoptarea unor măsuri eficiente de prevenţie.
5. Cum stă România la capitolul boli cardiovasculare? (atât din punct de vedere statistic, cât şi din perspectiva informării
pacienţilor)
Situaţia nu este strălucită. Deţinem locul 3-4 pe plan mondial la mortalitatea prin cardiopatie ischemică şi accident vascular cerebral. Faptul este cunoscut de către medicii de toate specialităţile şi a fost adus şi la cunoştinţa publicului. Problema este că în cadrul programelor de sănătate pe plan naţional nu s-au alocat până acum suficiente resurse pentru implementarea unor programe eficiente de prevenţie. Sperăm ca acest lucru să aibă loc într-un viitor apropiat.
6. Care este principalul mesaj pe care doriţi să îl transmiteţi potenţialilor cititori (publicului-ţinta al cărţii)?
Este foarte simplu. Prezenţa bolilor cardiace este o realitate, dar nu o fatalitate. Prin măsuri simple de schimbare a stilului de viaţă, bolile cardiace pot fi prevenite sau cel puţin ameliorate, iar, în cazul în care au apărut deja, evoluţia lor poate fi cert îmbunătăţită. Prin acesta se poate asigura o calitate a vieţii şi o supravieţuire foarte aproape de cea a indivizilor sănătoşi de aceeaşi vârstă. De aceea, mesajul cărţii, fără a fi triumfalist, este optimist şi sperăm stimulativ.