Deși, în ultimul timp, a căpătat o reputație mai puțin bună din cauza efectelor pe care le are excesul înregistrat in organism, sodiul este un mineral important pentru organism. Aportul său este vital pentru sănătatea stomacului, activitatea neuronală și musculară. Dar, iată mai multe despre acesta.
Sodiul este unul dintre electroliţii importanţi din organism, care contribuie la reglarea presiunii sanguine şi a volumului de sânge, la transmiterea impulsului nervos, la realizarea contracţiei musculare şi la multe alte funcţii.
Sodiul este o substanță alcalină, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea acidității în organism. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care suferă de aciditate gastrică și arsuri stomacale.
Sodiul are proprietăți antifungice și poate fi util în tratarea infecțiilor fungice, precum candidoza și micozele cutanate. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Antimicrobial Chemotherapy, bicarbonatul de sodiu poate fi eficient în combaterea fungilor care cauzează infecții la nivelul pielii și unghiilor.
Sodiul poate ajută la detoxifierea organismului prin neutralizarea acidului lactic și a altor toxine. Astfel, bicarbonatul de sodiu poate fi util în prevenirea formării pietrelor la rinichi și poate ajută la eliminarea metalelor grele din organism.
Sodiul poate fi eficient și în reducerea congestiei nazale și a altor simptome ale afecțiunilor respiratorii, precum răceală sau sinuzita. Astfel, inhalarea vaporilor de bicarbonat de sodiu poate fi utilă în ameliorarea simptomelor sinuzitei.
Doza zilnică recomandată de sodiu este de aproximativ 2300mg/zi (o lingură), în cazul persoanelor care nu au probleme cardiovasculare sau renale, şi de maximum 1500 mg/zi, pentru cele care suferă de hipertensiune arterială. În cazul copiilor şi adolescenţilor, nu există indicaţii speciale, însă părinţii trebuie să aibă un rol important în aliemntaţia acestora, deoarece această perioadă poate influenţa foarte mult dezvoltarea lor ca adulţi.
Deficitul de sodiu se manifestă în special în cazul în care organismul pierde în exces acest electrolit, prin urină sau transpiraţie abundentă şi poate avea efecte negative precum vărsăturile, greaţa, diareea, astenia, dificultăţi în concentrare şi tulburări de memorie.
Excesul de sodiu poate avea drept consecinţă creşterea tensiunii arteriale, iritabilitate, stare de letargie şi tulburărineurologice.
Surse naturale de sodiu se găsesc în alimentele bogate în proteine, cum sunt lactatele, brânzeturile, ouăle, carnea, peştele. Adaosul de conservanţi, condiment, arome şi sare alimentară creşte mult conţinutul de sodiu al alimentelor în cursul procesării lor industriale.
Citește și: Ce trebuie să știi despre deficiență de sodiu
Surse: HealthLine, National Library of Medicine