Fluorul este un mineral care se găsește în oase și dinți. Deși se știe că ajută la combaterea cariilor, fluorul a devenit destul de controversat în ultimul timp din cauza toxicitatii sale asupra creierului. Dar, iată mai multe despre acesta.
Fluorul este un microelement cu acţiune benefică asupra smalţului dinţilor, conferind o rezistență maximă împotriva cariei dentare.
Fluorul este benefic pentru dinți, deoarece ajută la:
Doza zilnică recomandată de fluor este de 0,01 mg pentru copii între 0-6 luni, 0,5 mg pentru copii între 7-12 luni, 0,7 mg pentru copii între 1-3 ani, 1 mg pentru copii între 4-8 ani, 2 mg pentru copii între 9-13 ani, 3 mg pentru adolescenţi între 14-18 ani, în sarcină şi în perioada de alăptare şi de 4 mg pentru adulţi bărbaţi peste 19 ani.
Deficitul de fluor poate duce la un risc crescut pentru apariţia cariilor dentare, creşte şansele de osteoporoză şi fracturi.
Excesul de fluor este strict contraindicat, deoarece ar putea avea efecte dăunătoare asupra oaselor şi a rinichilor şi, în acelaşi timp, poate afecta şi sistemul nervos şi ţesutul muscular, provocând tulburări funcţionale. Alte semne ale intoxicării cu fluor sunt: tulburările digestive, transpiraţia abundentă, oboseala, petele pe dinţi, iar în cazuri extrem de grave se poate ajunge la fluoroză scheletică, o afecţiune care produce creşterea masei osoase, dureri articulare, osificarea cartilagiilor şi imobilitate.
Cele mai bune surse naturale de fluor sunt sardinele, ceaiule, sucul natural de grepfruit, carnea de pasăre, unele formule de lapte, însă cantităţile conţinute nu sunt semnificative, de aceea fluorul tzrebuie obţinut din apă de gură şi pastă de dinţi.
Citeşte şi: Este oficial! Fluorul a fost clasificat ca neurotoxină în cel mai prestigios jurnal medical din lume
Surse: Very Well Health, HealthLine