O substanţă care se găseşte în varză ar putea proteja bolnavii de cancer în timpul radioterapiei şi ar putea reduce efectele secundare provocate de acest tip de tratament, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani.
Potrivit cercetătorilor americani de la Centrul Lombardi de studiere a cancerului din Georgetown, compusul DIM (3′-diindolilmetan), regăsit în varză, dar şi în alte legume crucifere, ca broccoli şi conopida, a reuşit să protejeze cobaii, în timpul testelor de laborator, după ce aceştia au fost expuşi la doze letale de radiaţii.
În timpul testelor, cercetătorii au expus cobaii la doze letale de radiaţii gamma, apoi li s-a administrat zilnic o injecţie cu DIM timp de două săptămâni, la 10 minute după expunerea la radiaţii.
Toţi cobaii netrataţi au murit, dar mai bine de jumătate dintre cobaii trataţi cu DIM au rămas în viaţă 30 de zile după expunerea la radiaţii, indiferent dacă prima injecţie a fost administrată cu 24 de ore înainte sau după iradiere.
În plus, cobaii iradiaţi cărora li s-au administrat injecţii cu DIM au suferit o pierdere mai mică de limfocite, leucocite şi plachete sangvine – acestea fiind efecte secundare observate frecvent la pacienţii supuşi radioterapiei.
„DIM a fost studiat timp de mai mulţi ani ca un agent de prevenire a cancerului, dar acest studiu oferă primele indicii că DIM poate proteja şi împotriva radiaţiilor”, a declarat oncologul şi biologul Eliot Rosen, de la Centrul Lombardi de studiere a cancerului din Georgetown.
Potrivit doctorului Eliot Rosen, compusul DIM are două posibile utilizări – „pentru protejarea ţesuturilor normale în timpul terapiilor anticancer bazate pe radiaţii, dar şi în cazul unui dezastru nuclear”.