Cercetătorii de la Institutul Fundeni, alături de alţi oameni de ştiinţă din Singapore, SUA şi Thailanda, au reuşit să identifice patru noi mutaţii genetice, care pot favoriza cancerul căilor biliare.
Rezultatele vin după 10 ani de cercetări în 4 laboratoare din Bucureşti, la Institutul Fundeni, Singapore, Statele Unite şi Thailanda.
Descoperirea ar putea veni în ajutorul celor care suferă de această formă de cancer înainte ca boala să degenereze. În prezent, bolnavii ajung la medic prea târziu. Şi doar 7% dintre ei mai apucă să trăiască 5 ani.
Dacă la cancerul de sân, 10% din totalul cazurilor sunt puse pe seama modificărilor genelor BRCA1 şi BRCA 2, iar la femeile care prezintă aceste mutaţii se practică mastectomia, în cazul ficatului lucrurile sunt mai complicate.
„Dacă sânii pot fi scoşi, ficatul nu, anumite persoane ar putea să ştie că au risc crescut şi că trebuie să se controleze foarte des ca să nu dezvolte”, a declarat dr. Irinel Popescu.
Asta înseamnă că cei cărora analizele le vor indica un risc crescut, vor face ecografii din 6 în 6 luni.
Mai mult, cercetătorii de la Institutul Fundeni vor extinde studiile şi vor să identifice şi genele mutante responsabile în apariţia cancerului de pancreas.