Mierea, alcătuită dintr-o combinaţie de zaharuri naturale, poate declanşa modificări metabolice care neutralizează pofta de dulciuri, afirmă specialiştii în nutriţie.
În urma unor cercetări efectuate timp de mai mulţi ani, nutriţionistul Mike McInnes a descoperit că înlocuirea zahărului cu miere în timpul zilei şi adăugarea unei linguriţe cu miere într-o băutură caldă înainte de culcare neutralizează mecanismele cerebrale responsabile pentru pofta de dulciuri.
Nutriţionistul britanic a pus astfel la punct o dietă cu miere care nu exclude din planul zilnic gustările şi deserturile interzise de obicei în alte cure de slăbire.
Premisa de la care a pornit Mike McInnes pentru conceperea acestei diete este aceea că majoritatea persoanelor care nu reuşesc să slăbească, deşi se supun unor programe draconice de slăbit, consumă prea mult zahăr şi alimente procesate.
„Chiar şi aşa-zisele alimente cu conţinut redus de grăsimi sunt adeseori pline de zaharuri ascunse sau făină albă. Acest lucru înseamnă că nivelul de zaharuri din organism sunt la cote maxime întreaga zi”, afirmă nutriţionistul britanic.
Corpul reglează excesul de zaharuri prin eliberarea de insulină, care o filtrează din sânge şi o depozitează ca grăsime.
Prin urmare, Mike McInnes a stabilit o serie de reguli simple ale dietei cu miere, considerate „reguli de aur”, şi care, dacă vor fi respectate, vor duce la pierderea unui kilogram pe săptămână:
Deşi, în cele mai multe cure de slăbire, alimentele grase sunt considerate duşmanul numărul 1, tot mai multe cercetări au ajuns la concluzia că principalul vinovat pentru obezitate este zahărul, fiecare gram de zahăr consumat fiind metabolizat în două grame de grăsime corporală.
Renunţaţi, prin urmare, la zahăr şi la îndulcitorii artificiali, inclusiv la alimentele care conţin zahăr „ascuns”, pe care producătorii îl adaugă pentru a îndulci produsele alimentare, cum ar fi pizza semipreparată şi sosurile pentru paste.
Dimineaţa, beţi un pahar cu apă caldă în care aţi adăugat două linguriţe de miere. Folosiţi miere pentru a îndulci ceaiul şi cafeaua, şi chiar la gătit – mierea este de două ori mai dulce decât zahărul, aşadar înjumătăţiţi cantităţile.
Alegeţi alimentele cu adevărat hrănitoare – cereale integrale, fructe şi legume, peşte, carne slabă – şi renunţaţi la gustările bogate în zahăr, la cipsuri şi băuturi acidulate, la alimente prăjite şi procesate, meniuri de fast-food şi la produse de patiserie.
Pâinea integrală, pastele şi orezul brun sunt bogate în fibre, favorizează digestia, sunt procesate mai lent în organism şi menţin astfel mai mult timp senzaţia de saţietate.
Începeţi săptămâna cu o zi fără pâine, paste, produse făinoase, cartofi, orez şi cereale, iar nivelul de insulină va scădea considerabil.
Renunţarea la cartofi, indiferent de modul în care sunt preparaţi, accelerează simţitor pierderea în greutate. Psihologii au descoperit că regula renunţării totale este mai uşor de urmat decât formule mai ambigue, cum ar fi dietele ce prevăd renunţarea la cartofi prăjiţi, dar permit cartofii fierţi sau piure.
Proteinele prelungesc senzaţia de saţietate şi menţin energia musculară. Alegeţi proteine slabe pentru reducerea nivelului caloric şi alegeţi peşte, pui, carne slabă de porc şi de vită sau ouă. Surse vegetale de proteine sunt humusul, untul de arahide, lintea, fasolea şi leguminoasele.
Încercaţi să includeţi în dieta zilnică şase porţii zilnice de fructe şi legume, bogate în fibre şi vitamine.
Studiile au arătat că iaurtul integral satură mult mai bine decât cel degresat, iar alegerea ideală este iaurtul bio – delicios dacă adăugaţi o linguriţă de miere. Pentru a ţine sub control numărul de calorii, nu consumaţi mai mult de o cutiuţă de iaurt sau de brânză proaspătă. De asemenea, nu beţi mai mult de 500 ml de lapte pe zi.