10 lucruri pe care nu ar trebui să le spui despre mâncare!

Când vine vorba despre mâncare există atât opinii pozitive cât şi negative. Gândurile negative fac oamenii să mânânce mai puţin sănătos şi mâncarea să fie la putere, iar cele pozitive să îmbunătăţească dieta şi să aibă un control mai mare asupra ceea ce mănâncă. Iată 10 lucruri pe care le spun oamenii despre mâncare şi care le pot compromite dieta.
  • Publicat:
10 lucruri pe care nu ar trebui să le spui despre mâncare!

Când vine vorba despre mâncare există atât opinii pozitive cât şi negative.

Gândurile negative  fac oamenii să mânânce mai puţin sănătos şi mâncarea să fie la putere, iar cele pozitive să îmbunătăţească dieta şi să aibă un control mai mare asupra ceea ce mănâncă.

Iată 10 lucruri pe care le spun oamenii despre mâncare şi care le pot compromite dieta.


Ar trebui sau n-ar trebui să mănânc acest aliment

Numai dacă rosteşti “ar trebui” şi se creează o întreagă rebeliune. Nu ne dorim ceea ce putem mânca, tânjim mai mult după ceea ce este interzis.
Ar fi mai bine să te întrebi ce ţi-ar plăcea să mănânci. Poate fi vorba de ceva dulce sau prăjit, dar apoi vei reveni pe calea cea bună.

E mâncare sănătoasă, aşa că pot mânca oricât doresc

Asta înseamnă să mâncăm fără măsură. E de preferat să spui “voi mânca până mă voi simţi sătul” şi să te laşi condusă de ceea ce simţi, indiferent că ceea ce mănânci e sănătos sau nu.

Merit puţină îngheţată

Mintea va traduce “merit” în “recompensă” şi asta te va face să mănânci mai mult decât este cazul. De multe ori, oamenii folosesc mâncarea ca recompensă pentru a se scuza că mănâncă alimente delicioase (“am avut o zi grea, pot să mânânc ceva dulce”). Mai bine include ceea ce ăţi place fără a face judecăţi.

A fost bun sau rău ceea ce am mâncat

Atunci când foloseşti cuvinte de genul “bun” sau “rău” legate de mâncare, mintea traduce asta că esţi o persoană bună sau rea, iar vina pentru ceva rău conduce la un comportament nedorit. Gândeşte-te că nimeni nu e perfect. Într-un studiu, cei care se restricţiuonau de la a mânca şi primeau acest mesaj “toată lumea mănâncă nesănătos uneori şi toată lumea din acest studiu mănâncă şi lucruri din astea, nu ai niciun motiv să te simţi rău” consumau mai puţine bomboane decât cei care nu-şi spuneau asta.

Deja am dat-o în bară, aşa că pot să continuu

Este similar pasului anterior şi se întâmplă celor care încep o nouă dietă. Cei care s-au abătut de la dietă au tendinţa de a mânca peste măsură pentru că deja au greşit. Spune-ţi mai bine că ceea ce mânânci la o masă nu are legătură cu ceea ce vei consuma la alta.

Ia mâncarea de aici, nu pot mânca doar un produs

Dacă în mintea ta te gândeşti că vei rezista, asta va persista. În schimb, bucură-te de mâncare în gând şi opreşte-te când te simţi satisfăcută.

N-am timp să mănânc sănătos

Asta se traduce, de fapt, prin “nu vreau să mănânc sănătos”. Toţi avem timp să mâncăm ceea ce ne place dacă ne creăm un plan alimentar sănătos care se potriveşte stilului de viaţă.

Chiar nu mi-e foame, de ce să mănânc?

Unele persoane trec peste faptul că senzaţia de foame le dă semnale, sar peste mese şi sfârşesc prin a mânca mai mult decât este nevoie. Corpul funcţionează mai bine atunci când nu e privat de mâncare. Spune-ţi că mâncarea este o prioritate şi hrăneşte-te echilibrat, la intervale nu prea mari.

Nu-mi place gustul alimentelor sănătoase

Încearcă să le găteşti diferit şi nu te lăsa până nu găseşti varianta care îţi place.

M-am plictisit. Ce să mai mănânc?

Dacă te uiţi la televizor şi mânânci chiar dacă nu ţi-e foame, încearcă să scapi de acest obicei. Alege mai bine să stai la masă, în bucătărie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult