Frumuseţea şi naturaleţea danturii este dată în primul rând de aspectul şi forma dinţilor, dar şi de o igienă foarte bună a acesteia. Nuanţa dinţilor reprezintă un artificiu estetic pe care multe persoane doresc să–l modifice în zilele noastre şi, de multe ori, acest lucru este posibil chiar într-un timp relativ scurt.
Dacă plecăm de la premisa că dinţii nu au carii sau alte probleme şi se doreşte strict albirea acestora, există câteva soluţii. Una dintre metodele de albire a dinţilor, frecvent folosite şi la îndemâna oricui, este alimentaţia. Într-o oarecare măsură, anumite alimente au proprietatea de albire a dinţilor.
Aici putem vorbi despre mere şi morcovi care au proprietăţi abrazive, curăţând uşor suprafaţa acestora, citricele îi lustruiesc, iar lactatele, prin conţinutul lor de proteine şi acid lactic îi protejează împotriva cariilor. De asemenea, guma de mestecat, prin acţiune mecanică poate avea efect de albire.
O altă metodă de a avea dinţii mai albi este aceea de a evita alimentele şi băuturile care îi colorează, dar şi fumatul. Ceaiul negru, cafeaua şi vinul roşu, sunt doar câteva dintre băuturile cu acţiune de colorare accentuată. Însă curăţarea dentară este cea care ajută la eliminarea petelor de suprafaţă şi menţinerea albului acestora.
Există, de asemenea, multe formule de pastă de dinţi îmbunătăţită care elimină petele de pe suprafaţa dinţilor, întărind în acelaşi timp smalţul. Astfel de produse asigură o dantură strălucitoare în scurt timp, fără a agresa smalţul aşa cum se poate întâmpla în cazul anumitor tratamente.
Totuşi, dacă îţi doreşti o albire semnificativă, este nevoie de o vizită la cabinetul stomatologic. Aici, medicul va analiza culoarea dinţilor şi va trece la procesul de albire conform unei chei de culori, prevăzând oarecum rezultatul dorit. Pacientul îşi poate face o idee despre cum vor arăta dinţii după albire şi îşi poate manifesta dorinţa referitoare la gradul de albire la care doreşte să ajungă. Substanţa activă folosită este peroxidul de hidrogen sau de carbamidă, în diferite concentraţii, care poate fi aplicată în mai multe feluri.
O variantă este aceea în care pacientul îşi poate aplica gelul singur, acasă, cu considerentul că necesită o vizită în cabinetul dentar pentru confecţionarea unor gutiere din plastic care vor susţine gelul. Acestea se vor aplica peste dantură, cu gelul în interior şi se vor purta pe toată durata nopţii. În plus, pacientul poate opri procesul de albire după câteva zile, atunci când este mulţumit de rezultatul avut.
Pentru întreţinerea rezultatului se vor folosi în continuare pastele de dinţi cu efect de albire. Datorită faptului că sensibilitatea aparută după albire este relativ mică, iar rezultatele foarte bune, este de recomandat să se înceapă cu acest tip de albire.
Dacă rezultatul nu este mulţumitor, se poate recurge la o metodă şi mai eficientă, folosind geluri pe bază de peroxid, dar cu o concentraţie mărită. În acest caz, ele se vor aplica doar în cabinetul dentar şi pot fi activate de o lampă cu ultraviolete sau chiar de laserul dentar. Această manoperă este indicată când se doresc rezultate vizibile într-o perioadă scurtă de timp.
Atenţie!
După albire poate apărea o sensibilitate exagerată a dinţilor, iar pentru asta se folosesc fluorizările sau pastele de dinţi cu efect desensibilizant. De asemenea, gingiile pot fi uşor afectate de către gelul de albire, însă problema dispare după 2-3 zile.